KALÇA KIRIĞI İLERİ YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALAR İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR!

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

İskenderun Gelişim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, ileri yaş hastaların yaşamını tehdit eden kalça kırıklarının, mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti.

Ortalama, her beş yaşlıdan birinde kalça kırığı meydana geldiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, “Kalça kırığı, özellikle yaşlı hasta grubunda ciddi hayati riski olan en sık travmatik hastalıklardan birisidir. Düşme sonucu oluşan kırıklar yaş ilerledikçe artmaktadır. Yaşlı kırıklarının büyük çoğunluğu evde veya ev çevresinde meydana gelmektedir. Düşme sonucunda oluşan kırıklar yaşlıların yaşamlarını ciddi bir şekilde zorlaştırmaktadır. Düşmeye maruz kalan yaşlı bireylerin yüzde 20 ile yüzde 50’si bir yıl içinde hayatlarını kaybetme riski ile karşı karşıyadır. Kırık sonrası tedavi edilen yaşlıların ek hastalıklardan dolayı yakından takip edilmeleri gerekir” açıklamasında bulundu.

Kırık riskini azaltacak önlemler nelerdir?

Yaşlılarda ev kazalarını önlemenin yollarından söz eden Op. Dr. Kemal Yıldırım, “Ev içerisinde bazı eksiklikler ve ihmaller düşme riskini arttırmaktadır. Örneğin; ulaşılması zor olan ışık düğmeleri, yol üzerinde bulunan mobilyalar, masa ve sandalyeler, uzatma kabloları diyebiliriz. Yaşlılarda düşmeye neden olan çevresel faktörlerin ortadan kaldırılması bu nedenle önem arz etmektedir. Klozet kullanımı, sensörlü ışıklar, merdivenlerin genişletilmesi düşmeleri engelleyen önlemler arasındadır. Çevresel faktörlerin düzenlenin yanı sıra; kas güçlendirme egzersizleri, yürüyüş, sağlıklı beslenme, sigaradan uzak durma, süt ürünleri tüketme, risk altındaki bireyleri kontrol altında tutma ve ev düzenlemeleri kırık riskini önleyebilmektedir” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>