ERZİN’DE, PLASTİK HAMMADDESİ ÜRETİMİNE HAYIR

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Hatay’ın Erzin ilçesi Aşağı Burnaz Mahallesi mevkiine yapılması planlanan plastik hammaddesini üreten Polipropilen Tesisin kurulmaması için Erzin Cumhuriyet Alanı’nda STK’ların öncülüğünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını Erzin Gönüllüleri Derneği Başkanı Hüseyin Ertaç yaptı. Ardından Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu da kısa bir açıklamada bulundu.

Erzin Gönüllüleri Derneği Başkanı Ertaç açıklamasında şunları söyledi; “Bilindiği üzere Erzin Burnaz sahil kumullarında, plastiğin hammaddesini üreten Polipropilen Tesisi kurulması planlanmaktadır. Bu tesisi gerek Erzin Belediyesi, gerek Erzin halkı, gerekse Erzin sivil toplum kuruluşları ve tüm bölge halkı istememektedir. Bu tesislerin, gerek üretim, gerekse atık süreçleriyle tarım arazileri, su kaynağı, insan sağlığı ve doğal yaşam üzerinde büyük bir tehlike oluşturduğu bilimsel verilerle ortaya konmuştur. Narenciye üretim ve ihracat merkezi olan Erzin’de, üstelik bölgenin en önemli tatlı su kaynağı olan, aynı zamanda endemik türleri barındıran Burnaz mevkiinde, zehirli plastik hammadde tesisi kurulma planı, bölgenin kimyasal bir alana dönüşme sürecini daha da hızlandıracak, narenciye, tarım ve Burnaz tatlı su rezervinin sonunu getirecektir” dedi.

Ertaç daha sonra açıklamasına şöyle devam etti; “Dünyayı iklim ve gıda krizi beklerken tarım alanlarının, su kaynaklarının yanı başına kimyasal tesis yapmanın açıklaması bulunmamaktadır. İskenderun Körfezi ve Erzin yeterince kirletici kuruluşlar tarafından zaten fazlasıyla kirletilmektedir. Bizler, Erzin’i temsil eden sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler, muhtarlar ve Erzin halkı olarak İskenderun Körfezini zehirli kimyasal üretim merkezi yapacak, bölge tarımını bitirecek, insan sağlığını tehdit edecek, kumsallara ve oradaki endemik türlere zarar verecek, tatlı su kaynaklarını yok edecek böyle bir tesisi istemiyoruz. Tesisin kurulması halinde; Hormonal dengesizlik, cinsel bozukluklar, solunum sorunları(Astım, Alerjik Bronşit ve KOAH), cilt hastalıkları, doğum kusurları (ölü ve sakat doğumlar) akciğer enfeksiyonları, kurşun zehirlenmesi ve kanser hastalıklarına yakalanma riski artacaktır. Bizim hayatımız, toprağımız, denizimiz, dağlarımız ve en önemlisi çocuklarımız plastikten daha değerlidir. Bölgemizde zehirli ve kirli sanayi istemiyoruz” ifadesini kullandı.

Daha sonra Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu şunları söyledi; “ Seçilmiş Belediye Başkanı olarak, bu memleketin önde gelen insanlarıyla beraber bu tesisi neden istemediğimiz kısa özetlemek istiyorum. Diyorlar ki sizler her zaman sanayiye karşısınız. Bizler kesinlikle sanayiye karşı değiliz, Erzin Organize Sanayi Bölgemizde Sayın valimiz Başkan ve ben de halen başkan vekiliyim. 24 adet fabrikamız bacasız şekilde kurulmaya hızla devam ediyor. Sayın Ticaret Odamız başkanımızda burada, kurulacak olan fabrikalarda yaklaşık 10 bin insana istihdam sağlanacak. Üretimin gerektiği ortamda benim karşı çıkmama gibi bir düşünce oluşmasın. Erzin halkı ve Erzin’de yaşayan insanlar olarak kirli sanayiye karşıyız. Erzin’in en önemli gelir kaynağı narenciyenin yanında su kaynaklarımızın kirlenmesine ve daha da önemli insan sağlığına zarar veren kimyasal tesis istemiyoruz. Buradan bölge milletvekillerimize çağrıda bulunmak istiyorum; “Gelin hep birlikte bölgemizi ve geleceğimizi olumsuz etki yaratacak tesislere karşı çıkalım” dedi.

Basın açıklamasına; Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, mahalle muhtarları, siyasi parti ilçe yöneticileri ve Erzin-Dörtyol-Osmaniye’den vatandaşlar katıldı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>