AKİB HAZİRAN AYI İHRACATI 867 MİLYON DOLAR

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

AKİB Koordinatör Başkanı Uğur ATEŞ “AKİB olarak ihracatımız 2018 yılı Haziran ayında %2 artış kaydederek 867 milyon dolar olarak gerçekleşti. Demir ve Demir Dışı Metaller ile Çelik sektörü %42,5, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller ihracatı ise %16 oranında artış gösterdi” dedi.

AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, 24 Haziran seçim sürecinin ardından ekonomi ve ihracatın ana gündem maddesi haline gelerek enflasyonun ve faizlerin tek haneye inmesinin önünün açıldığına dikkat çekerek, “Bundan sonra umut ediyorum ki AKİB ihracatı da canlanacak ve ülke ihracatına katkımız daha da artacak” diye konuştu.

AKİB rakamlarını değerlendiren Ateş, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılı Haziran ayı ihracatı %2 artış kaydederek 867 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2017 ve 2018’i ilk 6 ay olarak değerlendirdiğimizde; ihracatımızın 2018 yılı ilk 5 ayında %6 oranında azalarak 5 milyar 748 milyon dolara gerilerken, son 12 ayda ise bir önceki yıla göre %2 artışla 11 milyar 371 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ateş, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2018 yılının Haziran ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Mısır, Birleşik Devletler, Irak, Almanya ve Yunanistan olduğunu açıkladı. Özellikle Yunanistan’a %297, İsrail ve Cezayir’e %84’lük ihracat artışı göze çarptı.

-TÜRKİYE GENELİ İHRACATA KATKIMIZ %6,9

AKİB’in 2018 yılı Haziran ayında, 867 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 6. büyük genel sekreterlik konumunda olduğunu kaydeden Ateş, Türkiye ihracatının %6,9’luk kısmının AKİB kanalıyla yapıldığına dikkat çekti.

Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Ateş, 2018 yılının Haziran ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 12., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 33. sırada olduğunu belirtti

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>