BAŞKAN SAVAŞ GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 9 Mayıs Cumartesi günü HRT Akdeniz ekranlarının canlı yayın konuğu oldu.

Programda hem Hatay hem de ülke gündemine ilişkin önemli başlıklar konuşuldu.

Programın açılışında Başkan Savaş’a Lig’lerin devam edip etmeyeceği sorusu yöneltildi. Başkan Savaş soruyu şu ifadelerle yanıtladı: “Her şeyin başı sağlık. Pandemi dünyada birçok kez yaşanmış bir sorun. Tarihte dünyada birçok hastalığın salgına dönüştüğünü biliyoruz. Bizler bu tür salgın durumlarında önlem alarak yaşamayı öğrenmeliyiz. İnsanlar yalnızca koronavirüse karşı değil olası diğer hastalıklara karşı da tedbir alarak yaşamayı öğrenmeli. Biz tabi ki önce sağlık diyoruz. Ancak tedbir alarak Lig’in de bitirilmesi lazım. Bizim Hatayspor olarak 6 maçımızı tamamlamamız gerekiyor. 28 maçlık bir emeğimiz var ve öncesindeki hazırlıklar için verilen emeklerimiz var. Bu konunun bir de maddi boyutu var. Futbol herkesin de bildiği üzere bir endüstri. Bu sektör birçok insanın ekmek kapısı. Bir hekim olarak önlemlerin alınarak Lig’in devam ettirilmesinden yanayım. Hatay halkı ilk defa ikinci bir ilki tadacak. İlk defa birinci lige çıkan bir takımımız var. Bugün de ilk defa Süper Lig’e çıkacak bir takımımız var. İnsanlar takımlarının mürüvvetini görmek istiyor. Biz tesisimizde pandeminin gerektirdiği tüm önlemleri alıyoruz. Tesislerimize giren herkesin testini yaptık. Tesiste kalan herkese ayrı odalar verdik. Ve her yeri düzenli olarak dezenfekte ediyoruz”

Futbolcuların bu zorlu süreçten olumsuz etkilenip etkilenmediğine dair yöneltilen soruyu yanıtlayan Başkan Savaş, “Elbette süreç futbolcularımızı etkilemiş olabilir. Ama onlar bu süreçte bireysel olarak antrenmanlarını yaptılar” dedi.

Başkan Savaş, Hatayspor’un geleceğini sağlam temeller üzerine kurmayı amaçladıklarını ve bu nedenle altyapıya önem verdiklerini vurgulayarak” Biz Avrupa’daki kurumsa yapıya sahip birçok takımı inceleme fırsatı bulduk. Ben bu takımlardan Ajax’ı gidip yerinde inceledim. 4 saat kadar fotoğraf çekip, kamera kayıtları aldık. Genç futbolcular nasıl yetişir, nasıl motive olur bunu gördük. Eğitim alanlarını, kapalı sahalarını gördük. Altyapıdaki minik futbolcularla takımın yıldız futbolcularının kafeteryaları aynı. Çocuklar bir camın arkasında kondisyon çalışıyken karşı tarafta A takımının antrenmanını izleyebiliyor. Öyle olunca çocuklar motive oluyor. Bu havayı solumak motive olmak için çok önemli. Biz de takımımızda bunu sağlamaya çalışıyoruz. Şu an altyapıda Fatih hocayla çalışıyoruz. Hocamız şampiyonluğa giden Hatayspor’un altyapısını oluşturan arkadaşımız. Altyapıya önem veriyoruz” açıklamalarında bulundu.

Hatayspor için yeni bir tesis kurmayı planladıklarının müjdesini veren Başkan Savaş, “35-40 dönümlük arazi içerisinde eğitim alanları, kafeteryalar, sahalar olan modern bir tesise ihtiyacımız var. Şu an iki seçeneğimiz var biri devlet arazisi diğeri de Defne Belediyesinin bir alanı var. Defne Belediyesinin yeri makul ise oraya bir tesis kuracağız” şeklinde konuştu.

Hatayspor’un tüm Hatay’ın takımı olduğunu ve herkesin de takımı sahiplenmesinin şehre ve takıma güç katacağını ifade eden Başkan Savaş, “Ben CHP’li bir belediye başkanı olabilirim ama Hatayspor tüm Hatay’ın takımı. Yönetimimizde her partiden insan var. Biz spora siyaseti karıştırmıyoruz. İkisi birbirinden çok faklı şeyler. Tüm fikirler yan yana takımlarımızın sevincine ortak olmalı” dedi.

Koronavirüs salgınına karşı Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, sağlık kuruluşları ve sağlık çalışanlarının üzerine düşenleri eksiksiz yerine getirdiğini ifade ederek, kentte yeni vakaya rastlanmamasında kurumların özverili çalışmalarının büyük payı olduğunu ifade etti.

Son zamanlarda HATSU ile ilgili konuşulanlar hakkında açıklama yapmasının doğru olmayacağını belirten Başkan Savaş, kişiler hakkında soruşturma başlatıldığını ifade etti.

“HBB 2017 YILINDA 30 BÜYÜKŞEHİR İÇİNDE ALTYAPI ŞAMPİYONUDUR”

Tartışmalar sırasında Defne, Samandağ ve Arsuz’a hizmet yapılmadığı suçlamalarına maruz kaldıklarını belitren Başkan Savaş yalnızca bu suçlamaya cevap vereceğini söyleyerek, “EXPO 85, HADO yatırımı 15 ile 30 bin ton beton asfalt 6 milyon ve muhtelif mezarlık onarımı 500 bin lira. Bunlar devam eden projelerimiz ve maliyeti 106 milyon 500 bin Türk Lirası’dır. Bugüne kadar yapmış olduğumuz 140 km beton asfalt yolu, 85 km sathi kaplama 250 bin metrekare parke taşı, 20 adet menfez, 4 adet büyük köprü,1500 metre ihata duvarı, 15 mezarlık duvarı, 40 adet okul ve ibadethane onarımı, ulaşım hizmetleri, 45 km tarımsal sulama onarım ve bakımı, bin 200 adet meyve fidanı dağıtımı, 34 adet sulama tesisi bakım onarımı, 22 adet yeni sulama tesisi, 16 adet sera yapmışız. Toplam 126 milyon liralık iş yapmışız. Samandağ’da da devam eden beton asfalt, üç katlı otopark, Mağaracık’taki köprü gibi devam eden hizmetlerin bedeli 13 milyon lira. Samandağ’a toplamda da 122 milyon liralık yatırım yapmışız. Arsuz’a da hem devam eden hem yapılmış 231 milyon 500 bin TL’lik yatırım yapmışız. Defne’ye bu yıl için 11 milyon 500 bin TL’lik hizmet yapıyoruz. Üç ilçeye yaptıklarımız ve yapmaya devam ettiğimiz işlerimiz 721 milyon 500 bin Türk Lirası. 2017 yılında HBB 30 büyükşehir belediyesi içinde altyapı şampiyonudur” açıklamalarında bulundu.

BAŞKAN SAVAŞ: TOPLUMU KAOSA SÜRÜKLEYEN HER ADAMIN KARŞISINDAYIM

Son günlerde sosyal medyada HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali ile ilgili konuşulan konuya açıklık getiren Başkan Savaş, “Bu olaydaki amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek, yani beni dövmek. Ben bunların hepsinin farkındayım, o yüzden cevap vermedim. Ardından soruşturma açtığımızı toplumla paylaştım. Bunun dışında konuşmam doğru olmayacağı için cevap vermedim. Bu toplumu kaosa sürükleyecek herkesin karşısındayım. Çünkü Hatay halkı bana Hatay’ı emanet etmiştir. Belediye başkanı olarak yapmam gereken ne varsa yaparım. Sayın Genel Başkanımız beni aradı her şeyin farkında olduğunu ve canımı sıkmamamı söyledi” dedi.

HATSU’da gruplaşma olup olmadığı sorusuna yanıt veren Başkan Savaş, “HATSU’da hiçbir gruplaşma yok. 14 ay önce olan bir olayın bu zamana taşınmasını doğru bulmuyorum. Gördüğüm kadarıyla çözüme kavuşturulamayacak bir şey de yok ama ikisi için de soruşturma açtık. Soruşturma bitene kadar bu konu ile ilgili konuşmayı doğru bulmuyorum. Sonucunu da kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

“MAHALLE SAKİNLERİ İSTERSE YAPACAĞIZ”

Turunçlu’da yapılması planlanan arıtma tesisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Buradaki arıtma tesisine karışan çok. Bu olay çevreyi de ilgilendiriyor. Biz hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de DSİ ne diyorsa onu yapmalıyız. Ama arıtma tesisini mahalle sakinleri yapma derse yapamam. Ben demokrat bir adamım. Anket yapacağım, yapın derlerse parayı bulduğum zaman yapacağım. DSİ ve ilgili bakanlık taşıyamazsın derse taşıma şansım yok. Oraya kokusuz ve en kaliteli tesisi yapma isteğim var.” açıklamasında bulundu.

“İKTİDAR BİR KARAR VERSİN, BENİM PROJEM HAZIR”

Antakya OSB’nin girişinde alınan arazi ile ilgili konuşan Başkan Savaş, “Sadece hal değil, tarım ve ticaret merkezi için 200 dönümlük bir arazi aldık. İçerisinde bankası, oteli, lokantası, PTT’si, ATM’leri, ortak

soğuk hava deposu ve her dükkana ayrı bireysel depo olan bir yer yapmak istedik. Biz tam ihaleye çıkacakken dediler ki biz bunu bakanlığın uhdesine alacağız. Öyle olunca biz durduk. Ben Hatay halkının parasıyla o kadar yatırım yapacağım, sonra da bunu bakanlığa devredeceğiz. Böyle bir şey var mı? Büyükşehirlerin bazılarını Cumhuriyet Halk Partisi kazanınca, iktidar büyükşehir belediyelerinin yetkilerini ilçelere devretmek için hazırlık yaptı. Ben HBB’nin almış olduğu 200 dönümlük araziyi ve oraya başlandığında koyacağımız parayı ne ilçeye ne de bakanlığa devretmek isterim. Allah kardeşi kardeş yaratmış, cebini ayrı yaratmış. 6 yıl önce vali Celalettin Lekesiz paylaşım komisyonunda imza attı. Seçimi Cumhuriyet Halk Partisi Lütfü Savaş kazanınca birçok şeyi değiştirdi. Bizim elimizden alıp birçok yeri AKP’li belediyelere verdi. Şimdi o devlet adamlığı mı? Ben oraya vereceğim parayla bir sürü altyapı yaparım. İktidar bir karar versin, ben başlarım benim projem hazır. Ama bunu bile bile sosyal medyadan paylaşan arkadaşlarımıza ABİGEM’in akıbetini sormak isterim, oradaki paralar nasıl çarçur edildi, ABİGEM nereden nereye geldi, kimler ve niçin bu pozisyona getirildi, 6 buçuk milyon Euro’luk para nerde?” dedi.

EXPO Danışmanı Ömer Faruk Çelebi’nin istifasının sorulması üzerine konuya açıklık getiren Başkan Savaş, “ Bana intikal etmiş bir olay yok. EXPO multidisipliner bir olay. Şu anda EXPO ile ilgili 700-800 kişi çalışıyor. Biz EXPO’yu söz verdiğimiz zamanda bitireceğiz. Virüsten dolayı ne olup olmayacağını yönetim kurulu bilir” dedi.

Lütfü Savaş, Antakya ve Defne içme suyu projelerine bir kez daha açıklık getirdi. İhalenin beş yıl önce yapıldığını sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Beş yıl önce Antakya ve Defne içme suyu proje ihalesi yaptık. Bu ihalenin içinde çelik boru ve duktil boru vardı. Duktil boru beş yüz yıl dayanıklı olduğu için duktil boru yaptık. Müteahhit işe başladı fakat üçüncü ayda Ankara, duktil borunun ithalatına %30 vergi koydu. Müteahhit iflas etti. Daha sonra biz projeyi revize etmek için İller Bankası’ndan izin istedik ve projenin kabul edilmesini bekledik. Onu bekliyoruz. Biter bitmez de ihaleye çıkacağız” dedi.

“GENEL İKTİDARIN BU KONUDA ÇOK DAHA AKTİF OLMASI LAZIM”

Koronavirüs salgınının esnafı olumsuz yönde etkilemesiyle ilgili açıklama yapan Başkan Savaş, “40 bin civarında erzak dağıttık. 17 bin ailemize temel ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla kartlar verdik. Evde bakım hizmetlerimiz var. Ama bu işleri esas yapması gereken iktidardır. Çünkü her türlü bütçeyi yapan, bütün vergileri revize eden, kanun çıkaran ve 18 yıldır devleti yöneten bir iktidar var. Biz imkânlarımız doğrultusunda elimizden gelen hizmetleri yapıyoruz. Ama genel iktidarın bu konuda çok daha aktif olması lazım. Esnafın, dar gelirli vatandaşlarımızın ve çalışamayan işçimizin nafaka sorunlarını da çözmesi gereken merci genel iktidardır. Belediyelerin imkânı sınırlıdır” dedi.

Ekonomik olarak bundan sonraki iki yıl içerisinde zor günlerin yaşanacağının altını çizen Başkan Savaş, yaşanan ekonomik sıkıntı, uluslararası problem ve sağlık problemlerinin yaşandığı bu süreçte etnik veya mezhepsel kaosla beslenenlere müsaade etmeyeceklerini belirtti.

“EVRENSEL VE KİŞİSEL KURALLARA UYARAK BU VİRÜSÜ ÇOK RAHAT BERTARAF EDERİZ”

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hakkında düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş “Biz korkmadan ve panik yapmadan evrensel ve kişisel kurallara uyarak bu virüsü çok rahat bertaraf ederiz. Bu virüsle nasıl mücadele edeceğimizi bilimsel yöntemler ile bilip davranacağız” dedi.

“HERKES VALİLİK İLE EŞGÜDÜMLÜ ÇALIŞIYOR”

Koronavirüs hakkında Hatay’ın bütün ilçelerindeki belediye başkanları ile bir araya gelinip gelinmediği konusunda sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “Dünya Sağlık Örgütü, Pandemi Kurulu ve Sağlık Bakanlığının bu konudaki yaptırımları var. Biz sadece bir kere toplandık. Bu konuda da daha çok onların dediklerini yaptık. Herkes Valilik ile eşgüdümlü çalışıyor. Biz de Valilik ile eşgüdümlü çalıştık. Bu durum için toplantı yapmaya gerek yok. Biz ne gerekiyorsa yapmaktayız” dedi.

Sokağa çıkma konusunda fikirlerini paylaşan Başkan Savaş, izolasyon konularına uyulduğu, mesafenin korunduğu ve maske takılması hususunda dışarı çıkılabileceğini belirterek Hatay halkını önlemleri alması konusunda uyardı.

“HİÇ KİMSENİN MAAŞINI KESMEDİK”

Belediyede verilen sosyal denge ile ilgili açıklama yapan Başkan Savaş, “Sosyal dengeyi bir yıldır veremiyoruz. Hiç kimsenin maaşını kesmedik. Personellerimiz maaş almaya da devam edecekler. O konuda hiçbir problem yok” dedi.

BAŞKAN SAVAŞ GAZETELERDE ÇIKAN ASILSIZ İFTİRALARA AÇIKLIK GETİRDİ

Dezenfektan ile ilgili gazetelerde atılan iftiralara yönelik açıklama yapan Başkan Savaş, “Bu konuda Cumhurbaşkanlığının göndermiş olduğu yönerge var. Arkadaşlarımız da bunu almışlar. Gazetelerde fahiş bir fiyata alındığına dair yazılar çıkmış. Bunun normal fiyatı 70 -85 lira arasında. Arkadaşlarımız da herhalde 50 TL’ye almışlar. Bunu birileri speküle etmiş. Bu arkadaşımız lütfen bizi Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyet etsin” dedi.

“95 BİN NOKTADA LARVA İLE MÜCADELE EDİYORUZ”

Haşere ile mücadele kapsamındaki çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Savaş,” Sineklerle mücadele kapsamına 6-6 buçuk milyonluk ihale vardı. Biz aynı ürünü 500 bine aldık. Haziran ayının başından önce tarımla ilgili faydalı canlıyı öldürmemek için ilaçlama yapmıyoruz. O yüzden beklemekteyiz. Şu anda 95 bin noktada larva ile mücadele ediyoruz. İlacımızı kendimiz üretelim diye başvurularımızı yaptık” dedi.

Başkan Savaş, “ Bağrıyanık’tan başlayarak St.Pierre Kilisesi, Alpagot Mahallesini içine alarak yaklaşık 37 hektarlık -370 dönümlük- bir alanın kentsel dönüşüm olması amacıyla gitmediğim bakan kalmadı. 3,5 yıldır bize izin vermiyorlar. Ama Antakya ve İskenderun’da da her iki belediye başkanı geçmişte kentsel dönüşüm için 4,5-5 milyonu TOKİ yapacaklar diye aldı. Bu iki belediye başkanı da bu işi başaramadan gitti. Bize kentsel dönüşüm çıkarsa Antakya’nın üst tarafını gerçekten de rahatlatırız. Özellikle köprüden sonraki sit alanı ortaya çıkar, üstte modern yapılar da oluşturulur ve Antakya’ya zenginlik kazandırır” dedi.

Programın son dakikalarında Başkan Savaş, “Evimizin direği annelerimizdir. Biz de siyasete denk gelip buralara kadar geldiysek eşimin katkısı çoktur. Herkesin Anneler Günü’nü kutluyor sevdikleri ile beraber sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Gençlerimizin de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Programın son bölümünde ise Başkan Savaş, “Dünya, sağlık ve ekonomi üzerinde meşgul durumda. Bizim güvenli gıda, güvenli ve organik tarım ile ilgili çok önemli çalışmalarımız var. İlerleyen zamanlarda bunu Hatay halkı ile paylaşacağız. Dünyanın da Türkiye için de de birinci olarak önemli şey sağlıktır. Sağlıklı olabilmek içi doğru beslenmek gerekiyor. Kırsal kesimde müthiş bir boşluk var. Bunları teknoloji ile aşmak, endüstriye çevirmek, satarak ekonomik döngüyü sağlamak ve insanlarımızın refahını yükseltmek en büyük hedefimiz. EXPO’nun esasında bu kırsal kalkınma planı var. Biz güzel işler yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>