Yol Yakınken Tedbir Alınmalı, Maaşlara İyileştirme Zammı Yapılmalıdır

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Türkiye Kamu-Sen Hatay İl Başkanı Hayrettin ŞAHİN, eylül ayı enflasyon ve asgari geçim rakamlarına ilişkin olarak bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamasında yıllık enflasyonun %24,5’e yükselmesiyle memur maaşlarının son üç ayda %6,4 oranında eridiğine dikkat çeken İl Başkanı ŞAHİN, vatandaşların alım gücünde yaşanan düşüş durdurulmadığı müddetçe bu durumdan çıkmanın mümkün olmadığını ifade etti. Memur ve emekli maaşlarına acilen iyileştirme yapılması gerektiğini ifade eden Kahveci, yerli üretimden alınan vergilerin düşürülmesi yoluyla ülkemizde üretilen ürünlerin desteklenmesi ve paramızın ülke içinde kalması gerektiğine vurgu yaptı.

PİYASADAKİ ZAM YAĞMURU ÇALIŞANLARIN BELİNİ BÜKTÜ, CEBİNİ YAKTI.

“Eylül ayı enflasyon rakamları, ülkemizin nasıl bir pahalılıkla karşı karşıya kaldığının işareti oldu. TÜFE yalnızca eylül ayında %6,3 oranında artarken yıllık enflasyon da %24,5’e yükseldi. Eski adı toptan eşya fiyatları olan ÜFE’nin de yıllık %46,1’e çıkması, toptan eşya fiyatlarının önümüzdeki dönemde perakende fiyatlarına yansıyacak olması nedeniyle yüksek enflasyonlu dönemlere yeniden dönüş tehlikesini ortaya çıkardı.

Hatırlanacağı gibi 2018 yılı için kamu görevlilerinin maaşlarına ocak ayında %4, temmuz ayında da %3,5 zam yapılmış, temmuz ayında ayrıca %5,15 oranında enflasyon farkı ödemesi yapılmıştı. Böylelikle 2018 yılının tamamı için memur maaşları %13 oranında yükselmişti. Şu anda yılın ilk dokuz ayı itibarı ile enflasyon %19,37 oldu. Dolayısıyla memurların kayıpları şimdiden %6,4’e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Eylül 2018 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.000,00 TL olarak hesaplandı.

Ağustos ayında, 5978,82 TL olan dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 212,22 TL artışla 6.191,04 Lira olarak belirlendi.

Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %3,55 oranında arttığını gösterdi.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %3,72 oranında yükseldi ve 2.324,10 Lira olarak hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 881,10 TL olarak belirlenen kira gideri ise Eylül 2018 ortalama maaşının %25,77’sine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,87’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %33,13’ü kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2018 maaşından geriye yalnızca 1132,82 TL kaldı.

ŞAHİN: KAMU GÖREVLİLERİNE EK ZAM ARTIK ZARURİ BİR HALE GELMİŞTİR

Eylül ayı asgari geçim rakamlarını değerlendiren İl Başkanı Hayrettin ŞAHİN, “Rakamlara bakıldığında, aileler bir ayda 212 TL daha yoksullaştı” dedi.

Başkan Şahin, “Eylül ayı asgari geçim sonuçları çerçevesinde ortaya çıkan rakamlar özellikle kamu görevlilerinin kayıplarının artarak devam ettiğini ortaya koymuştur.

Gelirleri sabit olan ailelerin giderleri ise sürekli artmaya devam ederken, Eylül ayında memurun önceki aya göre 212 TL daha fakirleştiği görülmektedir.

Artık görülmüştür ki, memurlarımızın bu rakamlarla geçinme imkanları kalmamış, hayat standartları giderek gerilemeye başlamıştır.

Türkiye Kamu-Sen olarak talep ettiğimiz “Memurlara Ek İyileştirme Zammı” artık zaruri bir hale gelmiştir. Kamu görevlilerine yapılacak ek zammın piyasalara da olumlu yansıyacağı unutulmamalı, bu konuda gerekli adımlar derhal atılmalıdır” dedi.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>