ANTİK KENTTE DEMOKRASİNİN SİMGESİ: MECLİS BİNASI

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

HBB BAŞKANI SAVAŞ’TAN ERZİN ISSOS’DAKİ EPIPHANEIA ANTİK KENTİNDEKİ KAZI ÇALIŞMALARINA DESTEK

LÜTFÜ SAVAŞ: ŞEHRİMİZDEKİ DÜNYA HARİKALARININ İNSANLIKLA BULUŞTURULMASINI İSTİYORUZ

Hatay’ın Erzin ilçesinde yer alan ve antik isimlerinden biri Issos olan ovada bulunan Epiphaneia (Epifaneya) antik kentinin gizemini aydınlatmak için çalışmalar başladı.

Hatay Arkeoloji Müzesi yetkilileri ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi bilim insanlarının yürüttüğü çalışmaya Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’tan destek geldi.

HMKÜ akademisyenleri Doç. Dr. Banu Özdilek ve Dr. Onur Tıbıkoğlu ile birlikte alanı ziyaret eden Savaş, hem antik kent kalıntılarını inceledi hem de yapılacak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kazıların hızlı bir şekilde ilerlemesini isteyen HBB Başkanı Savaş, çalışmalar için personel desteği sağlayacağını ve kentin değerlerine sahip çıkacaklarını bildirdi.

SAVAŞ: ÇALIŞMALARA 12 AY BOYUNCA DESTEK VERECEĞİZ

Hatay’ın dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu ifade eden Savaş, “Hatay dünyanın ilk yerleşim yerlerinden bir tanesi. 50 bin yıl önce insan ayak izine rastlanılan bir şehirde yaşıyoruz. Buranın değerlerinin hem çıkarılması hem yaşatılması hem de dünyaya tanıtılması gerekiyor. Hocalarımız bu tarihi alanı dünyaya açmak istiyor. Biz de HBB ve Erzin Belediyesi olarak çalışmalara 12 ay boyunca destek vereceğiz” açıklamalarında bulundu.

“ŞEHRİMİZDE YAŞAYAN ESKİ MEDENİYETLERİN NE YAPTIKLARINI ÖĞRENMEK İSTİYORUZ

Kentin yer altında kalan zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak istediklerini belirten Savaş, “Geçmişini bilmeyen, geleceğini tayin edemez. Biz de şehrimizde yaşayan eski medeniyetlerin ne yaptıklarını öğrenmek istiyoruz. Öğrendiklerimiz ticarette ve turizmde insanlarımızın gelirine katkı sağlasın istiyoruz. Hatay’ın neresine dokunursanız tarih fışkırıyor. Bu tarihi dünyayla buluşturmak, turizme katkı sağlamak ve toplumumuzun ekonomik gelirine katkı sunmak için bu alanı sahiplenmeliyiz. New York Times dünyada gezilecek 52 yerden bir tanesinin Antakya ve Müze Otel olduğunu okurlarıyla paylaştı. Şehrimizdeki dünya harikalarının insanlıkla buluşturulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Özdilek, Epiphaneia antik kentinin kültüre, sanata ve ekonomiye çok önem verdiğini belirterek çok amaçlı salon ile müzik odasının bulunduğu çok geniş alanların ortaya çıktığını ifade etti.

ÖZDİLEK: HBB’NİN DESTEĞİYLE HATAY’IN TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK

Alanın çok zengin yapılara sahip olduğuna dikkat çeken Özdilek, “Bu alan, metrelerce devam eden başlıklarla süslenmiş. Mozaik ve mermerler ile bezeli alan toprağın altında kazılmayı bekliyor. Burası HBB’nin desteğiyle Hatay’ın turizmine büyük katkı sağlayacak bir kent. Adının duyulması ve projelerin yapılması çok önemli” dedi.

ANTİK KENTTE DEMOKRASİNİN SİMGESİ: MECLİS BİNASI

Epifaneya antik kentinde öne çıkan yapıların başında “bouleterion” denen meclis binası ile “odeon” olarak adlandırılan konser salonu geliyor.

Günümüzden 2000 yıl öncesine giden meclis binası ve aynı zamanda müzik salonu işleviyle kullanılan yapı, Kilikia bölgesinde sınırlı sayıda yer alan bouleuterion/odeion’un ayakta korunmuş örneği olarak öne çıkıyor.

MÜZİK, KÜLTÜR VE SANAT HEPSİ İÇ İÇE

Bilim insanları, meclis binasının olmasının Epiphaneia’nın demokratik bir yapıyla yönetildiğine, konser salonunun olmasının da sanata önem verdiklerine dikkat çekiyor.

Müzik salonunun akustiği için üzerinin tonozla örtüldüğünü vurgulayan arkeologlar, kazı çalışmalarındaki hedeflerinin sağlamlaştırma ve restorasyon olduğunu ifade etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>