HBB’NİN PROJESİNE UNDP VE JAPONYA’DAN BÜYÜK DESTEK

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

HBB’DEN ASİ NEHRİ’NİN TEMİZLENMESİ İÇİN ULUSLARARASI GİRİŞİM

LÜTFÜ SAVAŞ: ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE İKLİM KRİZİNDE PAYDAŞLAR ORTAK HAREKET ETMELİ

Hatay Büyükşehir Belediyesinin Asi Nehri’ndeki kirlilik ile mücadele etmek için geliştirdiği proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) ve Japonya hükümetinden destek buldu.

‘İklim Eylemi İçin Entegre Atık ve Ekosistem Yönetimi’ projesinin tanıtım toplantısı Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton’ın katılımıyla yapıldı. Toplantıya gelemeyen Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, düşüncelerini video kaydı ile paylaştı.

SAVAŞ: HATAY VE DOĞA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE

Projenin Hatay ve bölge için çok önemli olduğunu söyleyen Lütfü Savaş, “İklim değişikliği ve hava kirliliği için son günlerde özellikle gelişmiş ülkelerin büyük çalışmaları var. Biz de akarsularımızın temizlenmesi ve Akdeniz’in kirletilmemesi için çeşitli projeleri başlattık. Fabrikalardan çıkan atıklar gibi birçok sebeple kirlenen Asi Nehri, hem şehrimiz hem de bölgemiz açısından çok önemli bir yere sahip’ diyerek Antakya ve ovanın kalbindeki Asi’nin önemine dikkat çekti.

Asi Nehri’nin 6 yıl önceki halini hatırlatan Savaş, “6 yıl önce Asi Nehri kuruyordu çünkü su, Amik Ovası’nın sulanması için kullanılıyordu. Antakya’nın birçok bölgesinde kanalizasyon suyu Asi’ye akıyordu. Nehir, hem fiziksel hem de kimyasal kirlilik konusunda üst seviyedeydi. Büyükşehir olduktan sonra Antakya girişine çok güzel bir membranlı bir arıtma tesisi yaptık. Asi Nehri’ne akan tüm kirli suları kanalizasyon şebekesine bağladık. Şimdi yapacağımız tek bir şey kaldı o da Turunçlu bölgesinde daha yüksek hacimli membranlı bir arıtma tesisi” dedi.

SAVAŞ’TAN BİRLİKTE HAREKET ETME VURGUSU

Savaş, çevre kirliliği ve iklim krizi konusunda birlikte hareket etmenin önemini vurguladı. Başkan Savaş, “Bu projede, dışarıdan gelen su sümbülleri başta olmak üzere bütün kirlilik kapanlarla toplanacak. Projemizde bize destek veren UNDP ve Japon hükümetine teşekkür ediyorum. Bundan sonraki sorunların çözümünde ülkeler birlikte hareket ederse geri dönüşümü yüzyıllar boyunca yapma şansımız var. Eğer yapamazsak bizden sonraki nesiller, önceki nesiller için güzel şeyler düşünmeyecek. Bu nedenle üstümüze düşen görevi bütün paydaşlar birlikte yaparsak gelecek kuşaklara biraz daha temiz bir şehir bırakma şansımız olur” ifadelerini kullandı.

VINTON: EFSANEVİ AKDENİZ’İN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU TEHDİTLERLE MÜCADELE EDECEĞİZ

“Yerel iklim eylemi olmadan, iklim taahhütleri kâğıt üzerinde kalmaya mahkûm sözlerden ibarettir” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Hatay’daki yeni girişimimiz sadece Asi Nehri ekosisteminin ve nihayetinde efsanevi Akdeniz’in karşı karşıya olduğu tehditlerle mücadele etmekle kalmayacak. Başka yerlerde de kolayca uygulanabilecek uygulamalı iklim azaltım ve uyum çözümlerini test edip daha rafine hale getirecek” şeklinde konuştu.

BÜYÜKELÇİ KAZUHİRO: İKLİM KRİZİ TÜM İNSANLIĞA YÖNELİK BİR TEHDİTTİR

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, “Japonya, iklim krizini tüm insanlığa yönelik bir tehdit olarak görüyor. UNDP ile iş birliğindeki amacımız, birçok ülkenin verdiği ancak uygulamakta zorlandığı pozitif net sıfır taahhütleri bakımından ilerlemeyi hızlandırmaktır” dedi.

HBB, UNDP ve Japonya’nın sağladığı maddi destek ile başlattığı projede, Hatay’da hassas durumdaki denizel ekosistemi korumayı amaçlıyor. 1 yıl sürecek projenin sonunda Lübnan’da doğup Suriye’den geçerek Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’nin getirdiği atıkların temizlenmesi; nehirleri tıkayan, su kalitesini düşüren ve yerel balıkçılık ekonomisini tehdit eden bir istilacı tür olan su sümbülünün yayılımının engellenmesi hedefleniyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>