HİDROSEFALİ NEDEN OLUR?

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

İskenderun Gelişim Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Doğan Değirmenci; hidrosefali nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamada bulundu.

Op. Dr. Doğan Değirmenci, “Hidrosefali, beyinde ve beyin çevresinde aşırı sıvı birikmesinden oluşur. Her yaşta görülebilen, fakat sıklıkla çocuklarda ve yaşlılarda görülen hidrosefalinin en sık nedenleri; beyin kanamaları, beyin tümörleri, kafa travmaları, erken doğuma bağlı kanamalar ve menenjit olarak sıralanabilir. Baş çevresinin yaşıtlarına oranla daha fazla büyümesi, bıngıldakta şişlik genişleme, gerginlik, kafa derisinin incelmesi, kafadaki damarların belirginleşmesi, bulantı kusma, huzursuzluk ve çok tiz ağlama, gözlerin dışarı yuvalarında dışarı çıkması ve bakışların aşağıya kayması, nöbetler bebeğin tepkisiz olması, çift görme, huzursuzluk, yürüme veya konuşmada gerileme, iletişim bozukluğu, duyu-motor fonksiyonlarda kayıp hidrosefalinin en sık belirtileridir. Bu durumlar varsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır” açıklamasında bulundu.

Tanı ve tedavi yöntemi nelerdir?

Hidrosefali tanı ve tedavisi hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Doğan Değirmenci, “Gebelik döneminde yapılan ultrason görüntülemelerinde tespit edilebilmektedir. Doğumdan sonra yapılacak tomografi ve/ veya MR tetkikleri ile hem nedenler tespit edilir, hem de tedavi planlanır. Hidrosefali tedavisi nedene yönelik çeşitlilik içermektedir. Kanamanın boşaltılması, tümör çıkarılması, tıkanıklığın açılması (ETV) veya şant yöntemi ile beyin içindeki suyun karın boşluğuna boşaltılmasıdır” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>