HBB BAŞKANI SAVAŞ İSKENDERUN’UN İL OLMASI ONERISINE KARŞI ÇIKTI: HATAY BÜTÜN OLARAK DEĞERLİ

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

BAŞKAN SAVAŞ’TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 7 radyonun ortak yayınına katılarak gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Savaş, programın ilk dakikalarında, Cumhuriyet Halk Partili 11 büyükşehir belediyesinin İzmir’de gerçekleştirdiği Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’nin detaylarını aktardı.

SAVAŞ BİLİME VE AKADEMİYE VURGU YAPTI

Teknoloji ve güvenilir gıdanın gelecek yıllarda büyük ülkelerin en çok önem vereceği konuların başında yer alacağını söyleyen Savaş, “Endüstri 5.0 üretmemiz uzun yıllar alabilir ancak biz verimli topraklara ve iklime sahibiz. Su zengini değiliz. Küresel ısınma, iklim değişikliği kuraklık yüzünden kullanılabilir yüzde 2’lik su kaynaklarını verimli kullanamıyoruz. İzmir’deki buluşmada belediyelerimizle birlikte konuyla ilgili kurum ve kuruluşlar ve akademisyenler vardı. Bilim insanlarının aldığı kararları yakın zamanda duyuracağız” dedi.

LÜTFÜ SAVAŞ’TAN SU KONUSUNDA ÇAĞRI VAR 

Yerel yönetimler olarak su konusunda sorumluluk sahibi olduklarını ifade eden Savaş, başka bir su yönetiminin mümkün olduğunu belirtti. Başkan Savaş, yaptıkları çalışmanın sadece yerel yönetimlerin değil merkezi hükümetin de sorumluluğu olduğunu belirterek ortak çaba harcanması için çağrıda bulundu.

Bilimin ve sağlığın söz konusu olduğu durumlarda siyaset yapmadığını söyleyen Savaş, “Su, gıda, sağlık ve bilim başlıklarında birinci sırada yer alır. Belediye başkanlığı sürem boyunca altyapı ve su tasarrufu konularına ağırlık verdim. 2017 yılında altyapı şampiyonu olduk. Muhtemelen bu yıl da şampiyon olacağız” dedi.

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN PROJELERİ MASAYA YATIRILDI

Savaş il genelindeki altyapı çalışmalarının geldiği son durumu ve yapılan çalışmaları açıkladı. İçme suyu şebeke çalışmalarında Dörtyol, Payas, Kırıkhan, Reyhanlı ve Kumlu’ya yıl içinde başlayacaklarını söyleyen Savaş, “Samandağ’a devam ediyoruz. Defne’nin Harbiye ve Çekmece bölgelerinde devam ediyoruz. 60’a yakın yeni depo ve 3 tane daha arıtma tesisi yapacağız. Yüzde 80’in üzerinde kayıp kaçak tespit ettik. Ağustos, Eylül aylarında önemli merkezlerdeki şebeke çalışmasını tamamlayacağız. EXPO’dan önce mutlak çoğunluğu bitireceğiz” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara daha sağlıklı ve temiz su içirmek istedikleri için bu çalışmanın gerekli olduğunu belirten Savaş, kentteki içme suyunun kalitesinin her geçen gün arttığını vurguladı. Savaş, yaşanabilir bir kent yaratmak adına altyapı yatırımlarına devam edeceklerini açıkladı.

ARITMA TESİSİ 13’E ÇIKACAK

Kumlu, Altınözü, Yayladağı ve Defne’de yeni arıtma tesisi yapacaklarını söyleyen Savaş, toplamda 13 arıtma tesisi yapmış olacaklarını ifade etti.

“1PANDEMI SÜRÜYOR:

Hatay’daki koronavirüs vakaları ve Hatay Büyükşehir Belediyesinin bu süreçte yaptığı çalışmaları aktaran Savaş, “Sayın Sağlık Bakanımızın açıkladığı gibi olur ve mayıs, haziran aylarında 100 milyon aşı vurulmuş olursa büyük bir mesafe kat etmiş oluruz. Yeni verilere göre yüz binde 61 vaka sayımız var. Aşılama arttıkça vaka sayımız düşüyor ama pandemi sürüyor. Zabıta ekiplerimiz denetimlerine devam ediyor.  Normalleşme sürecimiz erken başladı” diyerek tedbirlerin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Mülkiyeti HBB’ye ait ancak salgın sebebiyle kapalı vaziyette olan iş yerlerinden kira almadıklarını yineleyen Savaş, açık iş yerlerinin kiralarını ertelediklerini banlattı.

“HATAY BİR BÜTÜN KALIRSA GÜÇLÜDÜR”

Savaş, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın ‘İskenderun il olsun’ önerisine; “Egemen güçler zaten ülkeleri bölmek, parçalamak istiyor. Biz niye kendi şehrimiz bölelim ki. Hatay jeopolitik ve stratejik açıdan çok önemli bir şehir. Hatay bir bütün olduğu zaman değer taşıyor. Olaya sadece siyasal bakarsak birçok kaybımız olur. Biz istiyoruz ki limanlarımız güçlensin, İskenderun Serbest Bölge olsun, Hatay ticaretin merkezi olsun. İhracatımız artsın, şehrimizle birlikte ülkemiz kalkınsın. Ayrı il olmayı istemek sadece şehri değil ülkemizi de bu bölgede zayıflatır. Hatay bütün kalırsa güçlüdür” diyerek yapılan açıklamanın iyi niyetli olmadığını söyledi.

Başkan Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesinin devam eden projelerindeki gelinen noktayı paylaştı.

“HADO SEFERLERİNE YAZ AYLARINDA BAŞLAMAK İSTİYORUZ”

Savaş, Serinyol-Madenli yolunu EXPO 2021 Hatay’a yetiştirmek istediklerini ve bunun için en yakın zamanda çalışmaya başlayacaklarını söyledi. Hatay Deniz Otobüsü(HADO) projesinin tamamlandığını belirten Savaş, ilgili bakanlıklarla yazışmaların sürdüğünü ve yaz aylarında seferlere başlamak istediklerini açıkladı.

İlerleyen günlerde KKTC’ye ziyarette bulunacağını ve devlet erkânını ziyaret edeceğini, Girne ile Hatay’ın Kardeş Şehir protokolünü imzalayacağını söyleyen Savaş, “HADO’yu KKTC ile birlikte Lübnan veya İsrail’e de taşımayı düşünüyoruz. İlerleyen zamanlarda daha güçlü gemilerle Kuzey Afrika’ya seyahatler düzenlemek istiyoruz. Amacımız Türk bayrağımızı Akdeniz sularında dalgalandırmak” dedi.

SAVAŞ’IN BÜYÜKELÇİ ZİYARETLERİ DEVAM EDECEK

EXPO 2021 Hatay’ı tanıtmak ve ülkeleri organizasyona davet etmek için Ankara’da büyükelçilikleri ziyaret ettiğini söyleyen Savaş, “Üç hafta üst üste birçok büyükelçiyi ziyaret ettik. Bu hafta da ziyaretlerde bulunacağız. İnşaat çalışmaları tamamlanmak üzere. Belediyeler kar etmeyi amaçlayan kuruluşlar değildir. Biz EXPO’yu kar etmek için yapmıyoruz. Vatandaşımızın, esnafımızın, emekçimizin, turizmcimizin, iş dünyamızın yolunu açması, daha fazla kalkınması için EXPO’yu yapıyoruz. Hatay’ın tanınırlığını, ticaretini, turizmini artırmak zorundayız. Bunun için lokomotif görevi üstleniyoruz” dedi.

“EXPO 6 AYLIK DEĞİL ÖMÜRLÜK OLACAK”

EXPO’nun 6 aylık değil ömürlük olacağını vurgulayan Savaş, “Biz şehrimize kalıcı iki alan kazandırmış olacağız. Bu iki alanda uzun yıllar sosyal ve kültürel faaliyetler yapılacak. Gastronomi alanları olacak ve ulusal ve uluslararası mutfaklar olacak. Hatay’ın kültürünü, medeniyet birikimini tasvir eden bir mozaik olacak. Ülkemizin 40 bölgesinden 40 ayrı taşla yapılacak çok ayrıntılı bir mozaik olacak ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek” diyerek mozaiğin Hatay’da yaşamış 13 medeniyeti temsil edeceğini dile getirdi.

Savaş, toplu ulaşımda yapılan dönüşüm çalışmalarının Antakya ve Defne’de yapıldığını, İskenderun bölgesinde de yapılacağını belirtti. Başkan Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak Samandağ ve Yayladağı ilçelerinde iki yeni hayvan barınağı yapacaklarını da ifade etti.

KENT MEYDANI İÇİN YARIŞMA DÜZENLENECEK

Antakya Vakıf İşhanı alanına yapılacak proje hakkında konuşan Savaş, “Alanla ilgili Türkiye çapında bir yarışma düzenlenecek. İş insanı İbrahim Seyfittinoglu proje için düzenlenecek yarışmanın ödül sponsorluğunu ustlfnme onersinde bulundu. Yarışmanın detaylarını sosyal medya hesaplarımızda duyuracağız. Şehrimize, hemşehrilerimize hayırlı olsun” dedi.

“KIRSAL KALKINMA PROJEMİZ MİLLİ PROJEDİR”

HBB’nin kırsal kalkınma projesini ‘Milli Proje’ olarak niteleyen Savaş, “Projemiz üreticilerle başlayıp, kooperatiflerle devam edip şirketle sonuçlanıyor. Şirket bu işin lokomotifi olacak. Kooperatiflere güvenilir gıdanın nasıl üretileceğini öğretiyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 45 ürün ürettik. Hatay’ın ürünlerini satacağımız marketler açacağız. Ürünlerimiz bununla birlikte zincir marketlerde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin satış noktalarında da satılacak. Tüm bu noktalarda sağlıklı ve güvenilir gıdalar satılacak” diyerek projenin çok büyük ve faydalı olduğunu vurguladı.

“PROJEMİZ DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLACAK”

Üreticinin zamanında satamadığı ürünleri de satabileceklerini de ifade eden Savaş, “Maydanoz, patates gibi ürünleri kurutarak satmayı düşünüyoruz. Üreticimizin elinde kalan ürünleri endüstriyle buluşturarak yurt dışına pazarlayacağız. Kırsal kalkınma planımız çok yakın zamanda diğer belediyelere ve şehirlere örnek olacak” dedi.

KADIN DAYANIŞMA MERKEZİ

Defne Belediyesi ile birlikte hayata geçirilen Kadın Dayanışma Merkezi hakkında konuşan Savaş, “İhtiyaç sahibi kadınlarımızı korumak ve hayata bağlamak adına destek vereceğiz. Kadın-erkek arasındaki eşitlik ya da eşitsizlik gibi konuları konuşmak bile beni üzüyor. Kadınlarımıza acı çektirmek, neslimize, ailemize, geleceğimize acı çektirmek demektir. Bunu sadece yasal düzenlemeyle çözemezsin. Toplumu bütünlüklü olarak eğitmelisiniz” diyerek temelde eğitim olduğunu vurguladı.

ATAKAŞ HATAYSPOR’UN BAŞARISI

Programın ikinci bölümünde Atakaş Hataypsor’un başarısı ve geleceği konuşuldu.  Bordo-beyazlıların başarısının tesadüfi olmadığını ifade eden Savaş, “Takımımızın başarısı 5 yıllık bir çabanın ürünüdür. Doğru yapılanma ve doğru işlerle başarılı olduk. Başarı çıtamızı her geçen sene yükseltmek istiyoruz. Hedefimiz 3 yıl içinde Avrupa kupalarında mücadele etmek” dedi.

Yapılması planlanan yeni tesis için adımların atıldığını söyleyen Savaş, “Sayın Valimizin desteğiyle çalışmalara başladık. 62 dönümlük alan içinde hem A takımın hem de altyapı takımlarının bir arada kalıp antrenman yapacağı bir tesis olacak” dedi.

A.Hatayspor’un Denizbank ile yapmış olduğu kredi kartı anlaşmasına da vurgu yapan Savaş, herkesi Hatayspor Deniz Bonus kredi kartı alarak takımına destek olmaya davet etti.

Yapılan yeni stadyumu beğendiğini söyleyen Savaş emeği geçenlere teşekkür etti. Fenerbahçe ile oynanması planlanan açılış maçına da değinen Savaş, “Fenerbahçe’de görünen koronavirüs vakaları sebebiyle maç ertelendi ancak hakkımız baki” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>