‘KUTSAL HAVARİLER KİLİSESİ’ TARİHE IŞIK TUTACAK

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, Arpaçiftlik Mahallesinde gün yüzüne çıkarılan “Kutsal Havariler Kilisesi” kazı alanını ziyaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Arsuz’un Arpaçiftlik Mahallesinde yapılan kazıda, Genç Roma dönemine ait ve 12 yüzyıla kadar kullanıldığı düşünülen ‘Kutsal Havariler Kilisesi’nin kalıntıları gün yüzüne çıkıyor. Kazılarda kilisenin yanı sıra mozaikler, kaya mezarları ve iskelet kalıntıları da bulundu. Büyük bir titizlikle sürdürülen çalışmalar sonucu kilisenin kalıntıları her geçen gün daha da belirginleşiyor.

Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ile birlikte kazı alanında incelemelerde bulunan Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, Arsuz’un bir tarih kenti olduğunu ve her mahallede, farklı tarihi yapıların ve eserlerin olabileceğini belirtti. Başkan Güven, “Çalışmalarda sona gelinen ve 6. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Kutsal Havariler Kilisesi’nin kalıntıları artık çok belirgin. İncelediğinizde eski dönemlerde insanların kutsal figürlerini yere, yani tabana yerleştirdiği görülmekte. Zaman içerisinde yerden kaldırılarak duvarlara işlenmeye başlanmış. Bu mozaikler, dine bağlı olan bir yapının göstergesi olarak da kabul edilebilir. Kilisenin yanı sıra kaya mezarları ve iskelet kalıntıları da bulundu. Uzmanlar tarafından verilen bilgiye göre kilise yıkıldıktan sonra buranın mezarlık olarak değerlendirildiği düşünülüyor. Bu eserlerin korunması konusunda herkesin büyük bir hassasiyet göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Bütün çalışmalar bittikten sonra, burası açık hava müzesi haline dönüştürülebilir ve ilçemizin kültür turizmine büyük katkı sağlayabilir,” İfadelerini kullandı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>