BAŞKAN SAVAŞ GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Hataylı gazetecilerden Mithat Kalaycıoğlu, Işık Şener ve Ömer Cihangir’in de konuk olduğu programda Başkan Savaş, gazetecilerden gelen soruları yanıtlayarak gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

“ATAKAŞ HATAYSPOR HATAY’IN TAKIMIDIR, HİÇBİR ZAMAN SİYASETE KARIŞTIRMADIM”

Ligin ilk maçının Gaziantep’te oynanması ile ilgili ne düşündüğü sorulması üzerine düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Biz ligin ilk maçını evimizde oynamak istediğimiz için çok büyük bir gayretle stadı bitirdik. Ama federasyon Gaziantep’te oynanacak kararı aldı. 4,5 yıldır hiç kimseyle uğraşamadık önümüze baktık, futbolumuzu oynadık ve buralara geldik. Nedenini sorgulamadık, federasyonun kararına saygı duyduk. İnşallah Kasımpaşa maçından itibaren sahamızda oynamak istiyoruz. Takımın dışarıda oynaması ve sahanın kiralanmasında büyük bir masraf yaptık. Bu parayı kendi sahamız için kullanmak isteriz. Saha dışı olaylarla maça çıksaydık ilk maçımız 2-0’lık galibiyetle sonuçlanmayabilirdi. Taraftarlarımız federasyon yanlış yaptı, Hatayspor yönetim kurulu neden bir şey yapmadı diyebilir. Ama biz gelirken bu lige tat katacağız, fair- play çerçevesinde kendi futbolumuzu oynayacağız dedik. Hatay’ın kimliğe neyse insanına yakışan neyse bizim takım da o kimlikle sahaya çıkacaktır. Başlangıcı iyi yaptık bundan sonra da iyi olmaya devam edeceğiz. Teknik ekip ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımız ile ince eleyip sık dokuyarak çok doğru transferler yaptık. Biz buraya asansörle çıkmadık, dizlerimiz yıpranarak geldik; asansöre binmeye hiç niyetimiz yok. Yönetici arkadaşlarımız ile ne yaptığımızı biliyoruz, herkesin konuşup da yapmadığını yapıyoruz. Mesaimizi doğru noktalarda doğru zamanlarda harcıyoruz. Yeni transferlerimiz olacak. Hatayspor, sadece Hatay’da değil tüm ülkede yaklaşık 4-5 milyon taraftarı olan bir takım. Hatayspor Hatay’ın takımıdır, hiçbir zaman siyasete karıştırmadım, bizlere bayraktarlığını yapmak düşüyor. İktidar patisinden de bayrağı taşımakta bana yardım etmek isterlerse ben mutlu olurum. Hatayspor’u Hatay için ayakta tutmaya çakışıyoruz. Federasyon ve hakemler ile ilgili negatif konuşmak bize yakışmaz, kamuoyu bunu kendi içinde tartışabilir bu ayrı bir şeydir” açıklamalarında bulundu.

Önümüzdeki hafta Fenerbahçe – Hatayspor karşılaşması için skor tahmini istenmesi üzerine görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, futbolcuların gelecek hafta daha motive ve daha konsantre bir şekilde sahaya çıkacaklarının altını çizerek maçın en az beraberlikle sonuçlanacağını düşündüğünü ifade etti.

Kovid-19 salgınında alınan önlemler çerçevesinde uzaktan eğitimin hayata geçirilmesi üzerine Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ne gibi hizmetlerde bulunduğu sorusunun sorulması üzerine düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Hataylı birçok çocuk dershaneye gider gibi bizim merkezlerimizde ders görüyor, eğitim alıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) her çocuğun tablet ve bilgisayarla buluşturacağı bir projesi vardı. Bu projesini geçekleştirebilseydi her kesimden çocuk eğitimi kolaylıkla alabilirdi. Bunlar belediyelerin gücünü aşan şeyler. 18 yıldır iktidarda olan bir hükümetin çözmesi gereken bir sorun. 18 yıldır bu aşamaya gelmemişlerse büyük bir sıkıntılı sınav vermişlerdir. Bunu belediyelerden beklemek doğru değil. Bu konu hiçbir belediye başkanımızın üstüne farz değil. Bunu belediyelerin bir göreviymiş gibi yansıtmak doğru değil. Bu milli eğitimin görevidir. Önlemi neyse almaları gerekirdi. Yardım kampanyaları da yapılabilir ama bizim gücümüz yetmez. Çünkü sadece bilgisayar yetmiyor belli noktalarda internet yok. Bu Türk- Telekom’un, MEB’ in ve Maliye Bakanlığı’nın birlikte çözeceği bir konudur” dedi.

“GETİRİP GETİRİLEMEYECEĞİ BELLİ OLMAYAN BİR DOĞALGAZ İÇİN İNSANLARA UMUT VERMEK BANA DOĞRU GELMİYOR”

Son zamanlarda Türkiye’de bulunan doğalgaz ile ilgili sorulan bir soruya yanıt veren Başkan Savaş, “5 yıl sonra doğalgazın ekonomik değeri, kullanılabilirliği ve maliyeti ne olacak, ona bakmak lazım. Bulunduğunu söyledikleri doğalgaza ulaşmak için de 1000 metrelik bir kazı çalışması gerçekleştirmek gerekiyor. 175 km ilerde ve 3500 metre derinlikteki bir doğalgazın tam kapasitesini ölçmeniz için çok fazla test yapılması lazım. Sadece doları tutmak için bu sene 60 Milyar dolardan fazla parayı hazineden çıkartmışız. Orada en iyi şartlarda 91 milyar dolarlık gelir elde edecek bir doğalgaz olabiliri, bu da 5 yıllık doğalgaz gideri ile eşdeğer ama 5 yıl sonra bunun maliyeti ne olacak. Maliyet analizi yapıldığında efektif olacak mı? Tüm bunlara bakılması lazım. Petrol ürünleri ve doğalgaz yılbaşından itibaren dibi gördü. İnsanlar artık güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi kullanıyorlar. Daha yenilenebilir enerji tüketiyor ve daha yeşil bir dünya istiyor insanlar. Bunu yapmak için de karbondan ve karbondan elde edilmiş ürünlerden uzaklaşıyorlar. Denizin ortasında fizibilitesini tam yapamadığın, getirip getiremeyeceğin belli olmayan bir doğalgaz için insanlara umut vermek bana çok doğru gelmiyor” ifadelerine yer verdi.

“KASIM- ARALIK AYI GİBİ AŞI BULUNURSA İLKBAHAR’DA TOPLUMDA BİR RAHATLAMA OLUR”

Programda Kovid- 19 salgınını ile ilgili güncel bilgiler de paylaşan Başkan Savaş, “Geçtiğimiz günlerde Hatay’da 450 civarında vaka olduğunu öğrendim. Ekonomik anlamda birçok insanın kışı zor geçireceğini düşünüyorum. Pandemi konusunda da çetin bir kış geçecek. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında vakalarımız artacak diye düşünüyorum. Başkan maske takmıyor diyorlar, biz hastalığı takıyoruz ama maske takmıyoruz. Bilim adamlarının herkese maske tak demesine saygı duyuyorum. Bu hastalık ile mücadele etmek için bir defa insanlardan uzak duracaksınız, sık sık elinizi yüzünüzü sabunla yıkayacaksınız. Maske takın ama elinizi yüzünüze çok götürmeyin, sağlıklı olmuyor. Maske nefes almayı da zorlaştırıyor ve eğer maskenize çok dokunursanız orada mikrop için bir besi alanı oluşturuyorsunuz. Her şeyi abartıyoruz, maskeyi takan kendisini garantide zannediyor ve diğer önlemleri unutuyor. Toplu taşıma araçlarını, taksileri, gayri resmi ve resmi kurumları, caddeleri dezenfekte ediyoruz etmeye de devam edeceğiz. Ama bizi zor bir 3 ay bekliyor. Umut var, eğer aşı Kasım- Aralık gibi çıkarsa İlkbahar’da toplumda bir rahatlama olur. Görünüşe göre herkesin alabileceği makul fiyatlı bir aşı olacak” dedi.

BAŞKAN SAVAŞ: YANGIN ŞU AN TERÖR EYLEMİ GİBİ DURUYOR

Geçtiğimiz hafta Samandağ’da çıkan orman yangını ve açılması planlanan madenle bağlantısı olup olmadığı sorusuna yanıt veren Başkan Savaş, “ Yangının 3 noktada çıktığı söyleniyor. 3 noktada çıkıyorsa bu kendi kendine çıkan bir yangın değildir. Düşüncelere göre teröristlerin çıkardığı bir yangın. Ben projeksiyon yapmak istemiyorum ama Hatay halkı madencilik istemez, başta ben istemiyorum. Bunun da mücadelesini biz yaparız, Hatay halkı aydındır. Bence şu anda terör eylemi gibi duruyor. 4 -5 köyümüz var, onların yaralarını nasıl saracağız? Bunları konuşmamız lazım. Bazı köylerimizde ciddi maddi zararlar var. Bunların çalışmasını yapmamız lazım. Bundan sonraki süreç için böyle şeyler yaşanmaması için ortak akıl ile mücadele etmemiz lazım. HADO’nun temel atma töreninde Madenli yolu için iktidar partisinin milletvekilleri destek vereceğini söyledi. Destek verildiği an çalışmalara başlayacağız. Orası hayati bir yer. Orada yol olması yangın çıktığı zamana söndürmek için katkı sağlayacak önemli bir araç elde etmek demektir. 3500 hektar alan zarar gördü. Hatay belki de tarihinde ilk defa bu kadar büyük bir yangınla karşı karşıya kaldı” açıklamasında bulundu.

“EN BÜYÜK DESTEĞİ VEREN BİZİM BELEDİYEMİZDİ”

Yangına müdahale edilmesi konusunda çıkan iddiaları yanıtlayan Başkan Savaş,” Biz yangını duyar duymaz var gücümüzle yangın merkezine gitmişiz. 395 personelimiz ve birimlerimiz hepsi oradalardı. Biz elimizden gelen her şeyi yaptık. Ormanlık alandaki araziler de Orman Bakanlığına bağlı. Yangın ilk olarak bir noktada çıkıyor. Hava araçları hızlı bir şekilde gelseydi bu yangın o gün sönerdi ve hava desteği ile yangın söndürülebilirdi. Daha sonra çıkan rüzgârla Kisecik ve Yaylacık’a kadar yayıldı. Yeniköy ve Yaylıca arasındaki mesafede hava araçları daha fazla olsaydı çok net yangın söndürülebilirdi. Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş illerinden destek vardı. En büyük desteği veren bizim belediyemizdi. Dışarıdan gelen araçlara da mazot takviyesi yaptık. Yangın ancak 5 günde söndürülebildi” dedi.

“KANUNEN HAYVAN BARINAĞINDAN İLÇELER DE SORUMLU”

Hayvan Barınağı’nın taşınması konusunda açıklama yapan Başkan Savaş, “ Bu konu büyükşehir belediyesi kadar ilçelerin de görevi. İki ilçenin arasında hayvan barınağı verilmesini istedik. Kanunen hayvan barınağından ilçeler de sorumlu. En azından 7-8 noktada barınakların olmasını istiyoruz. İlçelerin de bu işe bakması lazım. Hayvan Barınağı için bir yer bulduk barınağı oraya taşıyacağız” sözlerine yer verdi.

BAŞKAN SAVAŞ ARITMA TESİSİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Arıtma tesisi hakkında sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ Arıtma tesisi ile ilgili bizimle görüşmeler isteyen sivil toplum kuruluşları ve odalar ile rahatça görüşüyoruz. Çünkü biz de daha iyisini ve temizini daha uygun yerde yapmak istiyoruz. Bunun çalışması içerisindeyiz. Hatay Meslek Odaları Başkanları ile görüştük. Kendi başkanlıklarının olduğu mekânda HATSU ve büyükşehir olarak onlara brifing verdik ve bu konuyu tartıştık. Daha sonra onları arıtma tesisine davet ettim. Meslek odaları olarak mimarlar ve mühendisler ile bu konu ile ilgili meslek kuruluşlarından Ankara’dan bilirkişileri buraya davet edip bununla birlikte bizim muhatap olmamız gereken resmi kuruluşların raporlarını isteyip o konuya göre bir karar vereceğiz. Çünkü işin sıhhat, teknik ve fiziki boyutu var. Bütün bunların en idealini bulmak zorundayız. Bu konun ortak akılla çözülmesi gerekiyor. Gelen raporlar doğrultusunda bunu kamuoyu ile paylaşacağız ona göre de karar vereceğiz. Bu işi siyasi ve dedikodu malzemesi yapılmaktan çıkarmak lazımdı. Biz meslek odalarımız ile anlaştık ve bu yolu seçtik” dedi.

“ÇOK GÜZEL İŞLER BAŞARDIK”

Başkan Savaş, “ Eylül ayından itibaren çok tempolu hem tanıtım hem de kültürel faaliyet konularında çalışmalarımız oldu. Türkiye çapında tanıtımlarımız devam ediyor. Ben İstanbul’daydım. Yaklaşık 2 buçuk gün çok tempolu çalıştık. EXPO’yu ve Hatayspor’u tanıttık ayrıca birçok canlı yayına katıldım. Önemli gazetelerde röportaj yaptık. Bütün bunlar Hatay’daki EXPO’yu anlatmak içindi. Biz kültürel faaliyetlerde, EXPO, HADO, spor, hizmetler ve gastronomi alanında çok güzel işler başardık” dedi.

Başkan Savaş, “ Bazı insanlara para ile bakmazsınız. Bunlardan bir tanesi Recep Atakaş, bir tanesi de İbrahim Seyfettinoğlu’dur. Bu iki arkadaşıma da ben dost gözüyle bakıyorum. İsim hakkı ve forma hakkı sizindir dedim. 4 buçuk yıl önce tesislerin elektrik borcu olduğu için elektrikleri kesildi. 20 bin küsür lira İbrahim Bey’den elektrik borcunu ödemesi için rica ettim ve ikiletmedi. Ne zaman rica etsek İbrahim Bey yanımızda. Ona destek vermek boynumuzun borcu. Recep Bey de herkese hayır yapan bir insan. Bizim isim hakkını birçok şirket istedi ama biz hiçbiri ile görüşmeden Recep Bey’e teklifi yaptık. Biz imzamızı 3 yıllığına attık. Recep Bey bugüne kadar bize söz verdiğinden çok daha fazlasını yapan bir iş adamı. Transfer için ihtiyaç olduğunda da Recep Bey yine desteğini verdi” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının devamında Başkan Savaş HADO(Hatay Deniz Otobüsü) çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.

EXPO’ya gelecek misafirlerin konaklamaları ile ilgili sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ Arsuz’da birçok yazlık kullanılmıyor. Veya belirli dönemde kullanılıyorlar. Oteller yetmezse Arsuz’daki evlerde gelen insanlarımızın konaklamalarını sağlayacağız. Özellikle İskenderun ve Arsuz’a gelecek turistler için oradaki siteler yeterli. Pandemiye göre program yapıyoruz. Pandemiden önce 1 buçuk 2 Milyon turist bekliyorduk. Pandemi biterse refah seviyesi yüksek ve orta seviyede insanların şehrimize geleceğini düşünüyoruz” dedi.

Başkan Savaş, Hatay’ın 15 ilçesinde altyapı ve üstyapı çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirterek 750 Milyon altyapı çalışmaları gerçekleştirdiklerini açıkladı.

“18 YILDIR ÜLKEYİ YÖNETEN İKTİDARIN STABİL HAREKET EDEMEMESİNDEN DOLAYI BEKLİYORUZ”

Hallerin ilçe belediyelerine devri ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Bakanlar sabah 180 derece batıyı, öğlen 180 derece doğuyu gösteriyor. Ben sözlü beyanlara bakmam. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile ilgili hazırlamış oldukları kanun taslağında hallerin ilçe belediyelerine devredileceği konuşuyor. Hal böyleyken benim hale girme şansım yok. Çünkü 200 dönüm arazi aldım, projesini hazırladım, o zaman da halleri bakanlık kendi işletecek dediler. Belediyelerin zafiyete uğratılması adına yeni kanun teklifi hazırlandı. Bunun içerisinde birçok birim ve hizmetler ilçelere devredilecek diye. Bu şekilde hazırlanmışken ben boşu boşuna hale yatırım yapmam. Önce bir iktidar stabil boyuta gelecek, biz de ona göre yol alacağız. Ben sözlü beyanlarla iş yapmayız. Lojistiği rahat olsun hava alanına yakın olsun istedik ve ona göre bir yer aldık. 18 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın stabil hareket edememesinden dolayı bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

“HER ALANDA HATAY’IN ÖNÜNÜ AÇACAK BÜYÜK PROJELER YAPIYORUZ”

Size 100 Milyon TL para çıkarttık Bağrıyanık yolunu neden yapmıyorsunuz? diye sorular yöneltiliyor. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz? Sorusunu yanıtlayan Başkan Savaş, “4 yıla yakındır kentsel dönüşüm için 3 yer hazırladık. Bağrıyanık’taki 32 hektarlık alana her gelen bakan söz vermesine rağmen kentsel dönüşüm izni vermedi. Eski Devlet Hastanesinden Savon Otel’e kadar paralel bir yol yapalım yolu genişletelim diyorlar. Bu iş bize 100 Milyon kadar bir maliyet çıkaracak gibi görünüyor. Ama ben bu 100 Milyon TL’lik maliyetin çıkmasından yana değilim, oranın kentsel dönüşüm ile yeniden revize edilmesinden yanayım. Özellikle oradaki ihtiyaç sahibi insanların daha iyi şartlarda yaşaması için kentsel dönüşümü istiyoruz. Arabaların daha rahat geçeceği bir çalışma yapalım. Günü kurtarmak için bir şey

yapmam. Her alanda Hatay’ın önünü açacak büyük projeler yapıyoruz. Ticarete turizme katkı sağlayacak projeler yapıyoruz. Umudu söndürecek değil, arttıracak projeler yapıyoruz. Bu para Hatay halkının parası kimse cebinden para vermiyor. Hepimiz halka hizmet için seçiliyoruz, böbürlenmek için seçilmiyoruz. Biz 5. Teşvik bölgesi dedik, Hatay hakkını alıyor dediler. Kimse 3 haftada 512 bin 259 imzayı toplayamaz. Şimdi ilçe bazında 6 ilçe 5. Teşvik kapsamına alındı, yatırım yapılabilir duruma geldi. Demek ki ihtiyaç varmış. Bunu çıkarıyorsunuz ama açıklayamıyorsunuz, çünkü teşviği hak eden ama kapsama alınmayan ilçeler var. Siyaseti yaparken berrak olmak lazım” dedi.

Eski otogar ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “ Eski otogar Anıtlar Kurulu’nda. Oradan çıkar çıkmaz ihaleye çıkacağız. Kar ortaklığı ile birlikte birine vereceğiz. Kentsel dönüşüme izin vermedikleri için parça parça yapacağız. Anıtlar Kurulu’nun dediği şekilde projelendiriyoruz. Kim daha iyi kar veriyorsa onunla anlaşacağız” dedi.

“ KIRSAL KALKINMA MODELİMİZ TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK”

Tarım ve kooperatifleşme ile ilgili de görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “ Hatay’da 52 kooperatif var, biz yeni kooperatif kurmuyoruz. Kişiler bazında şirketleşeceğiz. Torku modeli yapacağız. 2,5 yıldır çalışmamamızın ürününü önümüzdeki hafta başlayacağız. Şirket de kuracağız. Sanayiye girecek ürünleri sanayiye girdikten sonra pazarlamak istiyoruz. Üretilen ürünleri doğru bir şekilde pazarlamak ve üreticiye destek olmak istiyoruz. Her alanda çiftçimizi modern tarımla buluşturmak istiyoruz. Kısacası kırsal kesimde eve 3 lira giriyorsa bunu nasıl 7 liraya çıkartırız onun peşindeyiz. Bu çalışma modelimiz inşallah tüm Türkiye’ye örnek olacak. Birçok belediye birkaç sene içinde bizim modelimizi örnek alacaktır. Çünkü büyük kapsamlı bir çalışma yapıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“BUNDAN SONRAKİ GÜNLERİMİZ ESKİDEN ÇOK DAHA İYİ OLSUN”

Hemşehrilerimiz 9 yıldır çok sıkıntı çekti, artık ekonomik alanda rahatlamaları lazım. Hatay halkının yararına olan projelerimizde iktidar ve muhalefetle birlikte yol yürüyelim istiyoruz. Biz ayrım yapmıyoruz, hep birlikte olalım Hatay’ı kalkındırılalım. Hatay halkı bunu hak ediyor. 9 yıldır yaşanan sıkıntıları bertaraf etmek için yerelde ve genelde herkes üzerine düşeni yapmalı. Hataylı hemşehrilerimiz canını sıkmasın, Hatay’ın önü açık geleceği parlak. Bütün kurum kuruluşları aynı istikamette gittiği sürece Hatay’ın potansiyeli güçlü kalmaya devam edecektir. Biz Hatay halkını seviyoruz, güvenine ve teveccühüne teşekkür ediyoruz. Onlar için günde 17-18 saat çalışmaya devam edeceğiz. İhmal edilmiş yerlerin hepsini aynı anda yapmamız mümkün değil. Daha çok ihtiyaç olan yerlerden başlayarak il genelinde hizmetlerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu sene alt yapıya 750 Milyon TL daha yatırım yapacağız. Yapmamız gereken işleri fazlasıyla yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bizleri dinleyen ve izleyen tüm dostlarımıza selam ve saygılarımızı sunuyorum. Bundan sonraki günlerimiz eskiden çok daha iyi olsun” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>