İskenderun Orman İşletme Müdürü Rıdvan Aksu ORMAN YANGINLARINDA İNSAN FAKTÖRÜ %90

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Türkiye’nin her yerinde ormanlar yanıyor. Doğal afetlerin en başında gelen orman yangınları ne yazık ki son dönemlerde sıkça yaşanıyor.

Milyonlarca hektar orman gözümüzün önünde yanıp yıkılıp küle dönüşüyor. Peki, doğal yangınların dışında biz insanoğlunun bu yangınlarda katkısı hangi boyutta?

İskenderun Orman İşletme Müdürü Rıdvan Aksu, ile ormanlarımızı konuştuk. Ne yaparsak ormanlarımızı koruyabiliriz. Ne olursa ciğerlerimizi kurtarabiliriz. Hangi yanlışlar küçücük bir kıvılcımdan kocaman bir yok oluşa dönüşüyor.

BİZİ FELAKETLERDE KORUYANLARI TANIYALIM

Rıdvan Aksu,1978 Bolu doğumlu İstanbul Orman Fakültesinden mezun. Evli 2 çocuk babası Bolu Orman Genel Müdürlüğünün ardından eşinin görev durumu nedeniyle İskenderun da görev alan ilk Orman İşletme Müdürü olma özelliğini taşıyor.

ORMAN YANGINLARININ %90 NI İNSAN KAYNAKLIDIR

Orman yangınlarına karşı tüm hazırlıklarımızı yaptıklarına işaret eden Aksu, yangınların %90 nı istatistiklere göre insan kaynaklı olduğunu belirtti.

Öncelikle pikniklere ve piknik yaptığımız yerlere önem vermeliyiz. Özellikle piknik için izin verilen yerlerde yapmaya özen göstermek gerekiyor.

Yaktığımız ateşin söndüğünden emin olmadan piknik sahasından ayrılmamak doğrusudur.

Sigara içenlerin otoyol kenarlarından geçerken attığı yanan izmaritleri kenarlara fırlatması sonucu oluşan yangınların ’da olduğunu belirten Aksu, bunlar küçük yangınlar olsa dahi tedbirli olmak gerekiyor dedi.

Bir diğer sebep ise doğaya bırakılan camlar mercek görevi görüyorlar ve ısıyı gördüklerinde aleve dönüşüyorlar.

ORMANLAR TİCARİ ALAN İÇİN Mİ YAKILIYOR?

En çok merak edilen, hep yazılıp çizilen orman yangınları ve ticari alan konusunu sordum. Gerçekten bilinçli yakılan sahaların ticari alana dönüşmesi mümkün müydü?

Aksu, bunun mümkün olmadığını halk arasında bu tarz söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek şunlara dikkat çekti: Kasti yangın çıkartılabilir bu daha çok güvenlik güçlerinin kapsamındadır. Ancak biz yanan ağaçları endüstriyel olarak değerlendiriyoruz. Ve yanan araziye bir yıl içinde tohum ekerek geriye dönüştürme çalışmalarını yapıyoruz. Ve yine bu bölgelerin düzenli olarak kontrollerini ve bakımlarını yapıyoruz.( Örnek soğukoluk, Işıklı)

İnsanların kasıtlı yangın çıkardığını düşünmüyorum şeklinde konuşan Aksu, ancak kazara çıkabilecek yangınlarda dikkatli olunmasını öneriyorum.

Her hangi bir yangın halinde yangın söndürme havuzlarımız yeterli seviyede mevcuttur. Araçlarımız entegre biçimde çalışıyor. Nerede yangın çıkarsa çıksın işletme müdürlüğü ayrımı gözetmeksizin kim yangına yakınsa o göreve gider. Bize 112 den ulaşacak her ihbara 10 dakika içinde ulaşmaya gayret ediyoruz.

İŞİN SIRRI SEVMEK

Mesleğini çok severek yaptığını ifade eden Rıdvan Aksu, yeniden seçim yapmam gerekseydi yine aynı işimi seçerdim diyor.

Evet, başarının sırrı sevmek…

Elbette her insan kendi savaşının kahramanıdır ve işinde başarılı olması için motivasyon nedeni gerekmektedir, bu da ancak sadakat, samimiyet ve sevgiyle mümkündür.

Ateşi bilinçli yakmak nefreti, ateşi söndürmek sevgiyi gerektirir.

SEVGİYLE KALIN

SABRİYE SÖNMEZ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>