Ticaret Bakanlığı Yetkilileri Serbest Bölge Konusunda İş dünyasını İTSO’da bilgilendirdi

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Hacim S. Kosaoğlu ile İnşaat Yüksek Mühendisi Sinem Merih Yarın İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında ‘Türkiye’de Serbest Bölgeler’ konusunda sunum yaptı. Türkiye’de serbest bölgeler ve İskenderun Körfezi’ne kurulması düşünülen serbest bölge ile ilgili fikir alış verişlerinin yapıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “İskenderun’a serbest bölge kurulması için bu konuyu sürekli gündeme getiriyoruz. İskenderun Körfezi’nde kurulacak serbest bölgenin, yatırımcılarımız ve iş insanlarımız için önemli olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte; Samandağ – Arsuz yolu, lojistik konular, liman faaliyetleri, Irak Körfez Savaşı ile başlayan süreç ve son yıllarda İskenderun Limanı, gümrük kapıları başta olmak üzere bölgemizde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. İskenderun’da serbest bölge kurulması gerekli olup olmadığını, ayrıca serbest bölgelerin ülke ekonomisine veya bölge istihdamına katkılarının neler olacağı konularını en yetkili merciler tarafından dinlemek üzere bu gün buradayız” dedi.

Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Hacim S.Kosaoğlu, sine vizyon destekli olarak yaptığı sunumunda, serbest bölgelerin önemi, kurulma aşaması ve bölgeye sağladığı ekonomik katkılara değindi.

Hacim S.Kosaoğlu sunumunda; “Serbest bölgelerin yer ve sınırını belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir. Serbest bölgelerin kamu kurum ve kuruluşlarınca, yerli ve yabancı tüzel kişilerce kurulmasına, işletilmesine Cumhurbaşkanınca izin verilir. Serbest bölgenin kurulmasının ardından faaliyete geçebilmesi için etrafının çevrilmesi ve bölgede ihtiyaç duyulan Serbest Bölge Müdürlüğü, Gümrük Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza Müdürlüğü vb. gibi idari kurumların oluşumunun tamamlanması gerekir. Serbest bölgeler özellikle Türkiye açısından bakıldığında ilk kurulduğunda ihracat ve fiili artış güvenliğini sağlayacak yapıda hayata geçirilen planlı yatırım alanlarıdır. Burada üretim, alım satım ve diğer hizmet faaliyetleri yer almaktadır. Türkiye genelinde serbest bölgeler imalat sektörüne sağlanan teşviklerden faydalanabilir hale geldi. Serbest Bölgelerin yer ve sınırları daha önceleri Bakanlar Kurulu kararıyla belirleniyordu Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde bu belirleme işi Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştiriliyor. Serbest Bölgenin nasıl kurulacağından çok süreci bizim açımızdan daha önemli. Serbest Bölgelerin kurulması için güçlü sermaye yapısının oluşumu gerekmektedir. O yüzden ileriye dönük vizyonu olan tüzel kişilerin oluşumu ile bu süreç daha hızlı işleyebilir. Bunun da güçlü bir mali yapısının olması lazım. STK lar ve Belediyeler de bu sürece dâhil olabiliyor” dedi.

Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel müdürlüğü Genel müdür Yardımcısı Hacim S.Kosaoğlu sunumunda, Türkiye genelindeki serbest bölgelerine genel bakış, serbest bölgelerdeki teşvik ve avantajlar, serbest bölgelerin idaresi konuları hakkında detaylı bilgiler verdi.

Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Hacim S.Kosaoğlu ile İnşaat Yüksek mühendisi Sinem Merih Yarın’ın katıldığı bilgilendirme toplantısına, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Selma Yılmaz, Raşit Özyurt, DASİFED Başkanı Faruk Ekinci DASİFED Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSİAD Genel Sekreteri Fatin Bereketoğlu, MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Abdullah Bozatlı, İskenderun Limakport Genel Müdürü Gündüz Arısoy, ARİAD Başkanı Adnan Ağır, Özler Lojistik Genel Müdürü Bilal Öz, İş İnsanı Mehmet Dönmez, İskenderun Teknik Üniversitesi İşletme ve yönetim Bilimleri fakültesi Dekanı aynı zamanda TOBB’un Akademik Danışmanlığını da yürüten Prof.Dr.Nazif Çalış yer aldı.

Toplantı sonunda İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz günün anısına Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’nden gelen Genel Müdür Yardımcısı Hacim S.Kosaoğlu ile İnşaat Yüksek mühendisi Sinem Merih Yarın’a plaket takdim etti.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>