Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının 85.yıldönümü Kutlu Olsun

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Bugün Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden birisinin Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının 85.yıldönümü,

Cumhuriyetimiz 85 yıl önce kadınlara bu hakkı çok sayıda Avrupa ülkesinden önce tanımıştır,ancak hakların verildiği yıllarda mevcut olan kararlı ve cesur politika zaman içerisinde aynı doğrultuda ilerleyememiştir.

Kadınlar birey olarak kendilerine yüklenen rolleri başarı ile taşımış,iyi bir eş,iyi bir anne,iyi bir profosör,iyi bir idareci olmuş ama iş siyasete gelince toplumun neredeyse sayısal olarak yarı çoğunluğa sahip olduğu halde temsil noktasında %14 ‘lerde kalmıştır.

Demokrasinin temel unsurlarından olan eşit temsil ve katılım’ın kadınlar açısından yaşama geçirilememesi, bir kadın erkek eşitsizliği sorunu olmasının ötesinde, aynı zamanda bir demokrasi sorunudur.

Kadınlar doğuştan taşıdıkları özelliklerini ve farklılıklarını ayırt edebilmekte, diliyoruz ki bizleri yönetenler de haklarımızı eşit olarak kullanmak istediğimizin bilincinde olsunlar.

Ülkemizde son yıllarda şiddetin, cinsel istismarın,tacizin artış göstermesi, diğer kadın sorunlarını geri plana iterek öncelikli sorun haline getirmiştir.

Biz bugün kadının toplumdaki yerinin nasıl daha iyi olacağını tartışmak yerine şiddeti nasıl önleyeceğimizi konuşmaktayız.

Kadın sorunlarının çözüme kavuşturulacağı alan Parlamento dur.Siyasi parti gözetmeksizin bir kadın bakış açısının oluşturulması için partiler üstü bir mücadele örneği gösterilmelidir,çünkü kadınlar olarak bütün sorunları ortak yaşamaktayız.

Bu anlamda,

Kadının siyasal yaşama katılabilmesi için, birçok ülkede görüldüğü gibi Seçim Kanununda ve/veya Siyasi Partiler Kanununda, Parti Tüzüklerinde her iki cinsin eşit temsilini sağlayacak şekilde değişiklik yapılması ,kadını dışlayan,zorlayan mekanizmaların ve kotaların ortadan kaldırılması, siyasette cinsiyet

ayrımcılığının kökleşerek kısır döngü haline gelmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir.

Kadınların kendi ve ülkenin geleceği ile ilgili söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapma hakkı yanında sosyal kültürel ekonomik olarak toplumu ilgilendiren her alanında bende varım demekten geçmektedir.

Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkını birçok ülkeden önce bizlere tanıyan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve rahmet ile anıyoruz, uygarlık ve medeniyet yolunda fikirleri bize daima ışık tutacaktır.05.12.2019

İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu adına Bşk

Nermin Yıldırım KARA

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>