LimakPort İskenderun Limanı Suriyeli İş Adamlarını Bir Araya Getirdi

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Suriye’li iş adamlarının özellikle Lojistik sektöründe yaşadıkları sorunlar masaya yatırıldı. İskenderun Limanı ve Suriyeli İş İnsanları Buluşması toplantısında Suriye’li iş adamlarının lojistik sektöründeki konumları ve yaşadıkları sorunlar masaya yatırıldı. İskenderun limanının avantajları anlatıldı.

İskenderun, Antakya, Reyhanlı Ticaret Odaları ev sahipliğinde ve AK Parti Hatay İl Başkanlığının koordinatörlüğünde Limakport İskenderun Liman İşletmeleri tarafından gerçekleştirilen “İskenderun Limanı ve Suriyeli İş İnsanları Buluşması” toplantısında Suriyeli iş insanlarının ticari faaliyetleri ve sorunları konuşuldu.

İskenderun körfezi ve limanlarının canlılığına kavuşması için emek veriyoruz.

Toplantıda konuşan Limakport İskenderun genel müdür yardımcısı Mehmet Ünlü ülkemizde faaliyet gösteren Suriyeli İş insanlarının Hatay’ın İskenderun Körfezinde bulunan lojistik altyapısını ve avantajlarını iyi anlamalarını sağlamak, farkındalığı artırmak ve bugünden sonra İskenderun limanının aktif olarak kullanmalarını sağlamak adına bu toplantının önemli olduğuna vurgu yaptı. Ünlü ” bölgenin ekonomik ve Lojistik gelişmesini hızlandırmak adına yaptığımız bu çalışmalarda Suriyeli İş insanlarımızın Hatay ilinin olanaklarından, Sanayisinden, limanlarından ve lojistik avantajlarından haberdar olmadıklarını, ayrıca sınır kapılarına bu kadar yakın yeni ve kapasiteli limanlarımız var iken Mersin Limanını yoğun olarak kullandıklarını ve yatırımlarını Mersin bölgesine yaptıklarını görüyoruz. Son 6 aydır İskenderun Körfezinin geçmişte olduğu gibi orta doğunun batıdan giriş kapısı olması için Irak’ta Suriye’de, Lübnan’da ve İran’da değişik girişimlerde bulunuyoruz. Son olarak Erbil’de irtibat ofisimizi açtık. Yakında da Bağdat’da açacağız” şeklinde konuştu.

İskenderun limanına 750 Milyon Dolar yatırım

Limakport İskenderun Genel Müdürü Gündüz Arısoy ise yaptığı konuşmada Suriyeli iş insanlarına İskenderun körfezi lojistik faaliyetlerinin ticari avantajlarını anlattı. İskenderun limanına 750 Milyon dolara yakın yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Gündüz Arısoy yıllık 1 milyon ton konteynır kapasitesini 3 milyon TEU konteyner ellecleme kapasitesine çıkarma planları yaptıklarını belirterek şöyle konuştu. ” Suriye’ye en yakın liman olma özelliğini taşıyan İskenderun limanı Halep’e 143 km uzaklıkta ayrıca Erbil, Tebriz ve Bağdat gibi noktalara geçiş yolu olabilecek konumdadır. Irak’ın Güneyine Süveyş kanalını geçip Arap yarım adasını dolaşarak gitmek yerine İskenderun limanı üzerinden gitmek çok kısa bir yol ve avantajdır.

Reyhanlı’da 400 Suriyeli firmamız var

Reyhanlı Ticaret ve sanayi odası başkanı Necmettin Zaroğlu ise yaptığı konuşmada “Reyhanlı Ticaret odasına kayıtlı 400 Suriye’li firmanın kayıtlı olduğunu ve bunlara ticaretlerini arttırmaları için destek vermeye devam ettiklerini belirterek Irak ve Basra körfezinde yaşanan olumsuzluklar bölge ticaretinde 3. dünya ülkelerinin yönünü Akdeniz’e İskenderun körfezine çevirmiştir bu noktada İskenderun limanının 3. Dünya ülkelerinden gelecek olan tacirlere bir takım avantajlar sağladığını görüyoruz. Suriye’li iş adamlarımızın da bu durumda Mersin değil İskenderun limanını tercih etmeleri gerektiğini belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

Hatay’da 1300 Suriye firması İskenderun körfezini tercih etmelidir.

İskenderun Ticaret Odası başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise konuşmasında Hatay’da bin üç yüz Suriye firmasının varlığına dikkat çekti. Yılmaz ” Suriyeli iş insanları tarafından Hatay’da yaklaşık 1300 adet firma kurulmuş bu şirketlerin bir kısmı ihracat bir kısmı ithalat yapmakta. Liman işletmelerinin hizmetlerinden ne kadarının yararlandıklarını merak etmeyiz. Genelde Mersin limanı ile çalışan Suriye’li iş insanlarının İskenderun körfezindeki liman hizmetleri maliyetlerinin Mersin’e göre daha avantajlı olduğunu gördüklerinde inanıyorum ki yönlerini İskenderun körfezine çevireceklerdir. Biz Hatay’da faaliyet gösteren Suriye’li iş insanlarının İskenderun körfezindeki limanları tercih etmelerini istiyoruz” dedi.

Hatay’da Her yüz kişiye 29 Suriyeli misafir düşüyor

Antakya Ticaret Odası başkanı Hikmet Çinçin ise 1 buçuk Milyon nüfuslu Hatay’da 420 bin Suriye’li yaşadığını belirterek her yüz kişiye 29 Suriyeli misafir düştüğünü belirtti. Hatay’da bulunan Suriyeli iş insanlarının da bu durumda başka şehirlere değil Hatay’lı İskenderun’lu firmaları tercih etmeleri gerektiğini belirten Çinçin RoRo seferlerinin zaman ve maliyet dezavantajları nedeni ile Türk mallarının rekabet gücünü düşürdüğünü acilen Yayladağı sınır kapısının açılmasını ve Mısır ile karayolu anlaşmasının da yenilenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>