“Şikâyetiniz Olmasa Bile Diyabete Dikkat!”

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

İskenderun Gelişim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akın Çam, yaşam boyu tedavi ve takip gerektiren ve en önemli sağlık sorunlarından biri olan diyabetin kontrol altına alınmadığı takdirde, vücutta çok ciddi hasarlara yol açabileceğini söyledi.

Şikâyeti olmasa bile 45 yaşından büyük kişilerin en az yılda bir kez kan şekerine baktırmaları gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Akın Çam, “Kan şekeri, bazen herhangi bir aleni şikâyete neden olmadan da yıllarca yüksek seyredebilmektedir. Fakat bu geçen sürede; yüksek kan şekeri, vücutta geri dönüşümsüz hasarlar oluşturabilmektedir. Özellikle vücut kitle indeksi 25 ve üzeri olan fazla kilolu kişilerin, daho a erken yaşlarda kan şekerine baktırmaları önemlidir. Çünkü bazı ek faktörler, bu kişilerde diyabet olasılığını arttırmaktadır. Bu faktörler; fiziksel aktivite azlığı, birinci veya ikinci derece akrabalarda diyabet varlığı, daha önce gebelikte diyabet geliştirmiş olma, kalp-damar hastalığı olma, tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği, insülin direnci bulgularının olması, bayanlarda polikistik over hastalığının olması ve daha önce tetkiklerinde pre-diyabet olması şeklinde sıralanabilir. Ayrıca günümüzde; beslenme düzensizliği, egzersiz azlığı, artmış obezite ve artmış stres gibi faktörlerden dolayı, diyabet sıklığı dünya çapında çok hızlı artmaktadır” dedi.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>