İTSO’da Civa Kaynaklı Çevre Kirliliğinin Küresel Ölçekte Önlenebilmesine ilişkin seminer düzenlendi

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı  (UNİDO) ile ortaklaşa ‘Civa Kaynaklı  Çevre kirliliğinin küresel ölçekte  önlenebilmesine ilişkin çabalara katkı sağlamak amacıyla bilgilendirme semineri  düzenlendi.

Seminerde ilk olarak söz alan UNİDO Uzmanı Ayşen Toksöz, Civalı ürünler ve atıkları Sözleşme kapsamındaki yükümlülükler, mevcut durum ve yapılan çalışmalar hakkında sine vizyon destekli olarak teknik bilgiler vererek; “MTA verilerine göre 4.235 ton civa rezervi bulunmakta olup, rezervlerin yüzde 85’i  Ege Bölgesindedir. Civa üretimi madeni 1990’lı yıllar içerisinde kapatılmıştır. Organik/İnorganik Civa bileşikleri üreten bir firmanın olduğu ve yıllık üretim miktarının 213 kg. olduğu tespit edilmiştir. 2013-2014 (ilk 5 ay) yılları arasında civa ve civalı ürün ithalat miktarının 6.968 kg. ve ihracat miktarının 3.931 kg. olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Seminerde daha sonar söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Öncelikli Kimyasallar Şube müdürü Bursev Doğan Artukoğlu ise;”Türkiye’nin Civa envanteri, Civanın etkileri, çevreye yaydığı zararlar, envanter çıktıları sonucunda Civa salımlarının olası kontrol ve önlemleri için çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda üreticiler, sanayi kuruluşları, STK’lar ve bölgesel ve yerel konseylerle doğrudan iletişime geçilmiştir.

Toplamda kullanılan veriler ise ulusal resmi kayıtlar, sektör raporları ile ulusal kurumların çalışmaları ve endüstriyel çatı  kuruluşlarının üretim ve üretim konusundaki kapasite ve verimlilik raporlarından toplanmaya çalışılmıştır. Referans yıl 2017 olarak belirlendi. Veriler  ,Rehber Dokumandaki varsayılan faktörler kullanarak cıva salımlarına dönüştürüldü. Çalışmalar   sonrası yıllık  cıva salımının 486. 760 kg Hg olduğu   hesaplanmıştır.

Türkiye’deki Civa envanterine bakacak olursak,  Büyük  enerji santrallerinde  kömür yanması Petrol yanması Yakıt üretimi, Birincil metaller ve ham maddeler Yurtiçi üretim ve kasıtlı cıva kullanımı ile işleme Atık taşıma ve geri dönüşü Metal cıva ve cıva içeren maddelerdeki ürünlerin genel tüketimi olarak sayabiliriz. Envanter çıktıları sonucunda ise, civa salımlarının olası kontrol ve önlemleri hususunda  yardımcı olunması hedeflenmektedir” dedi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı  (UNİDO) ile ortaklaşa düzenlenen seminere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Öncelikli Kimyasallar Şube müdürü Bursev Doğan Artukoğlu  UNİDO Uzmanları Ayşen Toksöz, ve Gözde Aydoğ, İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara ve üyeler katıldı.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>