Talasemi hastalarına yönelik İftar yemeği düzenlendi

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

8 MAYIS DÜNYA TALESEMİ GÜNÜ

Talasemi ya da diğer adıyla Akdeniz Anemisi; dünyada ve ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde sık görülen ailesel geçişi olan kalıtsal kan hastalığıdır. Taşıyıcıların tespit edilmesi, genetik danışma ve doğum öncesi tanı konulabilmesiyle engellenebilir bir hastalıktır.

Hastalığın ortaya çıkması için anne ve babanın her ikisinin de taşıyıcı olması gerekir. İki taşıyıcı birey evlenmeleri durumunda %25 ihtimalle hasta çocuk sahibi olabileceklerini bilmelidirler. Bu sebeple evlenecek çiftlere aile hekimleri tarafından ücretsiz danışmanlık ve tarama testi hizmeti verilmektedir. Evlilik öncesi tarama testi, doğum öncesi tanı, genetik danışmanlık ve eğitim ile Talasemili bebek doğumunun engellenmesi hedeflemektedir. Ancak bu konuda sadece sağlık çalışanlarına değil halkımıza da sorumluluk düşmektedir. Tarama testlerinin yaptırmak ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak sağlıklı nesillerin yetişmesi için oldukça önemlidir.

1993 yılından itibaren 8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de planlanan çeşitli aktivitelerle önemli bir halk sağlığı sorunu olan talasemi hastalığının gündemde tutulması ve toplumun konu ile ilgili bilinçlendirilmesi, farkındalık yaratılması hedeflenmektedir.

Bu kapsamda Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı koordinasyonunda 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle toplumda farkındalık yaratmak amacı ile 8 Mayıs 2019 Çarşamba günü İl Sağlık Müdürü Sayın Dr. Ümit Mutlu TİRYAKİ’ nin, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr.Mustafa HAMBOLAT’ ın ve Başkan Yardımcısı İlhami Sönmez’ in katılımıyla talasemi hastalarına yönelik İftar yemeği düzenlenmiştir. Yemekte İl Sağlık Müdürümüz yaptığı konuşmasında talasemi hastalarına evlilik öncesi tarama testleri, genetik danışmanlık ve eğitimin önemi ile ilgili bilgilendirmeler yapmış önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulamıştır.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>