MİLLİ MÜCADELE’DE İLK KURŞUN’UN 100. YIL DÖNÜMÜ

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

 

4 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 5. Dörtyol İlk Kurşun Kültür Sanat ve Turunçgil Festivali ve Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un atılışının 100. yıl kutlamaları öncesinde Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy Hatay Gazeteciler Cemiyeti üyeleriyle bir araya geldi.

İlk Kurşun Müzesi bahçesinde Müze Kafe’de gerçekleştirilen kahvaltılı basın toplantısında Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Yetişen’e çiçek ve İlk Kurşun ile ilgili tablolar hediye ederken, Cemiyet Başkanı Yetişen’de Başkan Toksoy’a plaket takdim etti.
Müzenin gezilmesinin ardından Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy bir açıklama yaparak; “19 Aralık 1918 sadece Türk milletinin değil tüm dünyanın tanık olduğu kutlu ve haklı bir zaferin tarihidir. Bundan tam da bir asır evvel başlatılan mukaddes gayenin ilk kıvılcımı Dörtyol’dan tüm Anadolu’ya inanç meşalesi olmuş, bağımsızlık ve vatan müdafaası uğruna nice atalarımız canlarını göğe emanet ederek düşman işgaline karşı tüm Anadolu’ya inanç ve zaferin temsili olmuşlardır. 2018 yılı Kara Mehmet Çavuş ve Kahraman silah arkadaşları ile başlatılan kutlu mücadelenin ve haklı zaferin 100. yılına tanık olmak şerefini ve gururunu yaşıyoruz. Tarihte hiçbir vakit düşman işgaline müsaade edilmemiş olan Anadolu’nun biricik Türkmen kahraman ilçesi Dörtyol’umuz şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada namus bilinip korunacaktır! 
Biz Dörtyol belediyesi olarak bu kutlu ve haklı zaferimizin 100. yılına yaraşır şekilde kahraman ulu şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnet ile anma hazırlığı içerisindeyiz. Kutlu ve şanlı zaferimizin 100. Yılına yaraşır şekilde Dörtyol da atılan ilk kurşunun sesleri tüm ilçemizde yâd edilecek duyulacaktır. Mustafa Kemal Paşanın en sadık dostları yiğit Dörtyollu hemşerilerimiz ile bağımsızlık mücadelesinin 100. Yılında büyük coşku ve ilham ile buluşacağız. Kara Mehmet paşanın 19 Aralık 1918 de Fransızlara attığı ilk kurşun ile başlatılan bağımsızlık ve şeref mücadelesi Anadolu’nun her köşesine dalga dalga yayılmış ve kahramanlar yurdu yaşatmak adına ruhlarını millete adamışlardır. 
Uzun yıllar tarihsel bir yanılgı ile şerefli gazeteci Hasan Tahsin Paşanın 15 Mayıs 1919 da gösterdiği kahramanlık mücadelesi ile attığı ilk kurşun yunanın denize döküldüğü güzel İzmir’in bir gelinciğe dönüştüğü tarihtir. Kara Mehmet Paşa, Hasan Tahsin gibi nice ulu kahramanlarımız memleketin her bir yanından gövdelerini ve yüreklerini siper etmiş bu kutlu kazanışa liderlik etmiştir. Başta Mustafa Kemal paşa olmak üzere nice isimsiz şehit ve gazilerimizin yerleri ışık mevkileri yücelerde olsun. Dörtyol Belediyesi olarak bizlerde omuzlarımızda ki bu ağırlığın farkında olup Dörtyol için ve siz değerli hemşerilerimiz için çalışmaya mücadeleye her gün yeniden niyetleniyoruz.” dedi ve görüşlerine her zaman büyük önem verdiği gazeteci dostlarından bu yıl 5. si düzenlenecek olan Dörtyol İlk Kurşun Kültür Sanat ve Turunçgil Festivali ile ilgili olarak önerilerini aldı.
Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Yetişen’de yaptığı açıklamada bu nazik davetinden ötürü Başkan Toksoy’a teşekkür ederken; “İlimizin tarihi, kültürel, sanatsal ve demografik unsurlarını ön plana çıkartmak ve daha geniş kitlelere duyurmak bizlerin asli görevi. Bilhassa Cumhuriyet tarihimizin bu önemli dönüm noktasının duyurulmasında sizlerin ortaya koyduğu üstün gayret ve çabalara biz de cemiyetimiz üyeleriyle beraber destek olmaya hazırız. En kısa zamanda Hatay Gazeteciler Cemiyet Binamızda Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un Dörtyol’da atılmış olduğuna dair bir köşe hazırlayacağız. Bu güzel ev sahipliğiniz için teşekkür ediyoruz.” dedi.

      Sedat İSKENDEROĞLU – Dörtyol

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>