İskenderun Sevdalısı Uğur Fırat’tan Ahilik Kutlamaları

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

İskenderun Sevdalısı Uğur Fırat’tan

Ahilik Kutlamaları

Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Ahilik Haftası kutlamaları kapsamın da çeşitli etkinlikler düzenlediler. Çarşı esnafına çiçek dağıtımı ile başlayan kutlamaların ardından, yılın en olgun esnafına 54 yıllık kuyumcu olan M.Kemal Güngör Ahilik Kaftanı giymeye layık görüldü.

Bayram İstenmez, Kutlanır
Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat, ahilik bayramı kutlamalarında yaptığı konuşmada şu sözlere dikkat çekti.
Esnafımızın bayramını kutlayıp çiçeklerini takdim ettik. İskenderun sevdalısı esnafa ve yönetim kuruluma teşekkür ediyorum

Ahilik Kaftanı yılın en olgun esnafına 54 yıllık üyemiz olan M.Kemal Güngör, layık görülmüştür. Yönetim kurulumuzla birlikte kendisine kaftanını giydirip tebrik ettik. Çünkü Ahilik Belli bir süre, bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar.
– Esnaf ve sanatkârlıkta önemli bir sorun olan üretici-tüketici çıkar ilişkilerini, birbirleriyle sürtüşmeye düşmeyecek şekilde ayarlar.
– İşe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma ve haksızlığın cezalandırılması da Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır.

Ahilik geleneğine göre bir ahinin
– Alnı açık olmalı,

– Eli açık, cömert, yardımsever olmalı,
– Sofrası, kapısı açık olmalı, nesi varsa misafiriyle paylaşmalıdır,
– Dilini yalandan, gıybetten, iftiradan bağlamalı,
– Gözünü ayıp aramaktan, elini haramdan bağlamalı,
– Belini bağlamalı, kimsenin namusuna göz dikmemelidir şeklinde konuştu.

 

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>