BAŞKAN SAVAŞ GÜNDEME DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 6 Eylül Perşembe günü HRT Akdeniz’de Ali Yolcu’nun sunduğu ‘Demokrasi Bulvarı’ adlı programın canlı yayın konuğu oldu.

“TÜRKİYE’DE EKONOMİ NEGATİF YÖNDE İLERLİYOR”

Ekonominin gittikçe sığlaştığını belirten Başkan Savaş, şu anda dünyanın dört bir yanı ekonomik olarak bize göre daha rahat. Türkiye bugüne kadar hep tüketim ekonomisi ile buraya geldi. Borç aldık, borçlarla inşaat, yollar, köprü ve havaalanı yaptık. Hep betona para yatırdık. Ama bunun geri dönüşü yoktu. Cari açık gittikçe genişliyor ve enflasyon da gittikçe artıyor. Bankalar vermiş oldukları kredileri geri istiyor. Hal böyle olunca yatırımcıdan yatırım bekleme şansınız olmuyor. Ve Türkiye’de ekonomi negatif yönde ilerliyor. İthalat, ihracat düşüyor ve cari açık da artıp üretim de azalınca işsizlik oluşuyor. Bunun için de arkasında durulabilecek güçlü bir ekonomik politika gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“EKONOMİNİZ SAĞLAM OLURSA DIŞ GÜÇLERİN BİR ÖNEMİ YOK”

Başkan Savaş, “ Ülkemizde olumsuzluklar yaşanınca ve sıkışınca dış düşler ve CHP zihniyeti deniliyor. Tabi ki dış güçler vardır buna bende inanıyorum. Dış güçler her ne kadar size dost görünse de hayatın bütün evrelerinde aynı zamanda sizin rakibiniz. Bazı ülkeler sadece çıkarlar üzerine dostluğunu genişletmiştir. Ama dostluğunuz pekişmemiştir. Biz batıya kızdığımızda doğuya, doğuya kızdığımızda da batıya yönelirsek sıkıntı yaşayabiliriz. Ekonominiz sağlam olursa dış güçlerin bir önemi yok. Bizler devlet ve millet olarak kendimize güveneceğiz. Bu özellikler birbirlerini tamamlayan unsurlardır. Zaten biri güçlü ise öbürlerinin de güçlü olması lazım. İyi eğitimli insanlarınız varsa iyi ekonomistlerinizin olması lazım” dedi.

“KURTULUŞ SAVAŞI’NDA NASIL HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETTİYSEK ŞİMDİ DE OMUZ OMUZA MÜCADELE ETMEMİZ LAZIM”

Suriye ve Ortadoğu’da yaşanılan kaos ortamının Hatay’a olan etkisinden bahseden Başkan Savaş, “ Biz Hatay olarak çok özel bir coğrafyada yaşıyoruz ama bizim lokomotifimiz Türkiye Cumhuriyeti. Eskiden Türkiye’nin çok büyük bölgelerinde ekonomik sıkıntılar olsa da Hatay’da olmazdı. Çünkü Hatay Akdeniz’e açılıyor, Suriye ve Ortadoğu’ya açılan kapılarımız var. 13-14 devletle direkt ticaretimiz vardı. Lojistik, demir çelik, hububat, yaş sebze ve narenciye ürünlerimizi iki sınır kapımız da kapalı olduğundan dolayı gönderemez duruma geldik. Bütün bunlar da ticaret hacmimizi düşürüyor. Cumhuriyet kurulduğundan bu

yana en sıkıntılı ekonomik tabloyu görmekteyiz. Bu tabloyu iktidar ve muhalefet gözüyle bakarsak vatana ihanet etmiş oluruz. Devlet büyüklerimizin bu duruma el atması gerekiyor. Ekonomi böyle giderse hepimizin canı yanacak. Bu tablo bizim birbirimize mecbur olduğumuzun tablosudur. Kurtuluş Savaşı’nda nasıl hep birlikte bir mücadele ettiysek şimdi de omuz omuza mücadele etmemiz lazım. Bu mücadelede lokomotif görevini de iktidarın yapması gerekir. Böyle bir çağrıya ana muhalefet partisi ve diğer partilerin de canı gönülden destek vereceklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“İKTİDARIN HATAY’DAKİ TEMSİLCİLERİ BU İŞE DUYARSIZ KALDILAR”

Hatay’ın 5’inci teşvik bölgesine alınması talebiyle ilgili önemli açıklamalar yapan Başkan Savaş,” Bu kadar çabuk ve etkin katılımın olacağını düşünememiştim. Biz 6 ayda 500 bin imzayı hedeflemiştik. 3 hafta içerisinde 517 bin 259 imzaya ulaştık. Ama burada sadece ben değil çalışanlarımız, muhtarlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, dernekler, teyzelerimiz herkes kendine burada görev edindi. Bu da haklı bir gerekçe ile kampanya yaptığımızın göstergesi. Biz bütün belgelerimizi gerekçeleri ile birlikte bakanlara sunduk. 7 tane fabrika Osmaniye’ye taşındı. Ve 5 bin kişi işsiz kaldı. Biz Osmaniye ile aynı şartlarda olsaydık fabrikaların hiçbiri buradan gitmezdi. Biz 7 yıl boyunca savaşın gölgesinde ekonomik sığlaşma ile karşı karşıyayız. 500 bin civarında Suriyeli misafirimiz var. Tüm bunlar varken teşvik konusunda haklılığımız var. Mevcut geçmiş iktidar milletvekilleri Hatay hakkını alıyor diye bu işe duyarsız kalmışlar. Hatta kampanyamızı yapmayalım diye de önüne geçmek istediler. Hakkın önüne hiçbir güç geçemez. İktidarın Hatay’daki temsilcileri de bu işe duyarsız kaldılar” dedi.

“50 YILDIR BU KENTTE ALTYAPIYA YATIRIM YAPILMAMIŞ”

İl genelinde yürütülen altyapı çalışmalarına değinen Başkan Savaş, “50 yıldır bu kentte altyapıya yatırım yapılmamış. Reyhanlı’ya yapmayı planladığımız içme suyu şebekesi projesi 2 yıldır hazır. Reyhanlı Belediye Başkanı, ‘Biz Avrupa’dan hibe çıkarttık, projeyi o para ile yapın’ dedi. Biz de 2 yıldır o hibeyi bekliyoruz. Kırıkhan’da da aynı durum söz konusu. İlimizde ikamet eden Suriyeli vatandaşlar sebebiyle yaptığımız projelerin kapasitesini de arttırmak zorunda kalıyoruz. Özellikle ova bölgesinde Suriyelileri misafirler nüfus artışının en büyük etkeni. Bunun yanı sıra vahşi sulama yapılıyor. Resmi rakamlara göre 5 bin ama en az 15 bin kuyu var ve bunların hepsi çalışıyor. Suyu çektiğiniz zaman aşağıda hava boşluğu oluyor, yukarıda yollar çöküyor ve bu durumu da susuzluğu getiriyor. Geldiğimiz ilk günden bu yana altyapıya çok önem veriyoruz. Ancak artan nüfus artışı ve 50 yıldır hiçbir hizmetin yapılmamış olması sıkıntılara sebep olabiliyor” açıklamalarında bulundu.

BAŞKAN SAVAŞ: “SAMANDAĞ İLÇESİNİN İÇME SUYU ŞEBEKESİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Karaçay Barajı ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Ben açılışa davet edilmedim. Şu anda baraj bitmiş değil. Karaçay’ın Barajı’nın bitimi demek Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinin rahatlaması demek. Şu anda barajın suyu da azalmış durumda. Tahminimce orta gövdede su kaçağı var ama ondan daha da önemlisi Karaçay Barajı müteahhitti para almıyor ve işi bırakmış durumda. Reyhanlı Barajı’nın müteahhitti de aynı durumda. Şu anda biz susuzluk yaşamamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Karaçay Barajı 2011 yılından beri bitecek deniliyordu. Bu gidişle birkaç yıl daha sürer bitmesi. Bitmesini en çok ben istiyorum. Yakın zamanda yurt dışından kredi aldık ve en kısa zamanda Samandağ ilçesinin bütün içme suyu şebekesini değiştireceğiz” ifadelerine yer verdi.

“SİZİN RAKİBİNİZ BENİM, HATAY HALKI DEĞİL”

İl genelinde bazı bölgeleri bilinçli olarak sabotajlar yapıldığının altını çizen Başkan Savaş, “Özellikle bayramlarda ve özel günlerde kimi yerlerde kablolarımız kesiliyor, jeneratörlerimiz yakılıyor ve su kaynaklar bilinçli olarak tıkanıyor. İnsanlarımızı bilerek ve isteyerek susuz bırakıyorlar. Sizin rakibiniz benim, Hatay halkı değil. Hatay halkına ihanet ediyorlar. Bunu yapanlar insan olamaz. Hala 4 seneki 30

Mart seçimlerini konuşuyorlar, tartışıyorlar. Geçmişe dönük yaşayan adam normal bir psikoloji ile hizmet edemez ve böyle bir insana da kimse oy vermez. Hizmeti durdurarak seçim kazanabilir misiniz?“ dedi.

BAŞKAN SAVAŞ: YENİDEN ADAY OLMAK İSTERİM

Önümüzdeki yerel seçimlerle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “ Yeniden aday olmak isterim. Ben Kasım ayında seçim olamayacağını öngörmüştüm. Mart’ta da olmayabilir. İktidarın da en çok oy aldığı kesim dar gelirli kesim. Bu insanlar şu anki ekonomi ile temel ihtiyaçlarını bile almakta zorlanacaklar. Bundan 8 ay sonraki seçimlerde muhtemelen ekonomimiz dibe vuracak. Yerel seçimleri kaybetmek demek iktidarı kaybetmek demektir. İktidar ekonomi dibe vurmuşken seçime gitmeyebilir” açıklamalarında bulundu.

“EN AZ BORCU OLAN BELEDİYE BİZİZ”

Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nde neler olduğuna dair çok önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “ 2 meclis önce, muhalefetten bir ilçe belediye başkanı ‘Hayır diyecek başka bir konu kalmadıysa ben gidiyorum” dedi ve meclisi terk etti. Önce kadro sonra da bütçe vermek istemediler.7 adet AK Parti belediyesinin tüm borçlanmalarını liste olarak getirdim. En az borçlanan 2’nci belediyeyiz ve en az borcu olan biziz. Ödemelerimizi hiçbir zaman geciktirmiyoruz ve hiçbir kuruma borçlu kalmıyoruz. Bütün gayrimenkuller muhalefetin ilçe belediyelerine bırakıldı, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne de sadece borç bıraktılar. Bizlere zorla borç ödettiler. Mecliste altyapı için 250 milyonluk borçlanma yetkisi isteyince 10 milyonluk yetki verdiler. Biz o parayla sadece Atatürk Caddesi’nin asfaltını yapabiliriz. Ama siz kendi ilçe belediyelerinize büyükşehire verdiğinizin 3-4 katı daha fazlasını borçlandırıyorsunuz. Daha fazla oy aldım diye beni cezalandırmak isterken aslında Hatay halkını cezalandırıyorlar. Baktığınız zaman Hatay halkı onlara daha çok oy vermiş. Daha ne verecekler, milletin canını mı alacaksınız?“ dedi.

BAŞKAN SAVAŞ: BİR ŞEHİR KİN VE NEFRETLE YÖNETİLMEZ

Yolcu’nun ‘Yeniden aday olursanız ve seçilirseniz; meclisin şu anki tablosu ile belediye başkanı olmak ister misiniz? Sorusuna cevap veren Başkan Savaş, “Hatay halkı geçmişten ders alır. Ben yeniden büyükşehir belediye adayı olursam kazanırız, ama bu sefer mecliste kazanan iktidar olur. Halkımız her şeyin farkında ve halk genel siyaset ile yerel siyaseti ayırıyor. Bugün mecliste bunu Hatay halkına reva görenlere, eğer yapılırsa 31 Mart 2019 seçimlerinde halkımız sandıkta gerekeni yapacaktır. Çünkü bir millet, bir şehir kin ve nefretle yönetilmez” dedi.

“ÖZLEDİĞİMİZ ASİ’YE KAVUŞTUK”

Asi Nehri ile ilgili arıtma çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “ 4 yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarımıza 1 yıldır hız verdik. Ve bu sürecin sonuna başarıyla geldik. Asi Nehri’ne akan 2 kirli kaynağı bertaraf ettik. Şu an Asi Nehri’ne kanalizasyon akmıyor. 5 gündür Asi Nehri’ne temiz su veriyoruz. Özlediğimiz Asi’ye kavuştuk” şeklinde konuştu.

HADO BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE ENGELLENMEYE ÇALIŞILIYOR

Ali Yolcu Başkan Savaş’a, Hatay Deniz Otobüsü(HADO) ile ilgili gelişmeleri sordu. HADO projesinin hangi aşamada olduğu hakkında bilgiler veren Başkan Savaş, Hatay’a getirilen Türkiye’nin en hızlı deniz otobüsünün, İskenderun Belediye Başkanlığının limanı kullanma izni vermemesi sebebiyle 2 aydır bekletildiğini ifade ederek hizmetin engellenmeye çalışıldığını ifade etti. Hatay’in ticaret ve turizminin canlanması amacıyla başlatılacak seferlerin siyasi kaygılarla engellendiğinin altını çizen Başkan Savaş,” İskenderun halkı seçimlerde bu insanların yaptıklarını unutmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Lütfü Savaş, programın son bölümünde vatandaşlardan gelen sorulara da samimiyetle cevap verdi. HBB Başkanı, kent genelinde devam eden yol çalışmaları ile ilgili gelen bir soruya; “Çalışmaların neden yavaş ilerlediğini merak eden hemşehrilerim lütfen Meclis toplantılarına gelsin. Gelsinler ve yapacağımız hizmetleri kim engelliyor görsün. Hatay’a hizmet etmek için istediğimiz borçlanma yetkisini kim geri çeviriyor bilsin” diyerek tüm engellemelere rağmen Hatay’a yakışan hizmetleri bir bir yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Ulaşım ile ilgili atılan somut adımları da değerlendiren Lütfü Savaş, “Hataylıların güvenilir, konforlu ve kaliteli toplu ulaşım alması için bilimsel projeleri hayata geçiriyoruz. Bunun ilk adımlarını Harbiye ile attık. Şimdi de Serinyol’daki kooperatiflerle anlaştık. Hemşehrilerimizin güvenli seyahat etme hakkından mahrum kalmamaları için çalışmaya devam edeceğiz. Ancak bazı arkadaşlar esnafımızı ve vatandaşlarımızı yanlış yönlendirerek zarar etmelerine sebep oldu. Hatta yine aynı zihniyete mensup arkadaşlar birçok noktaya yeni hat açmamıza engel oldu” dedi.

Son olarak 2021 yılında kentte gerçekleşecek olan EXPO ile ilgili yaşanan gelişmeleri de hemşehrileriyle paylaşan Başkan Savaş,” Bu ayın 15’inde EXPO yetkilileri ile bir toplantı yapacağız. Ve son durumumuzu masaya yatıracağız. Önümüzdeki sene içinde de çalışmaları hızlandıracağız. EXPO yöneticileri tarafından belirlenen iki alan, organizasyondan sonra da yaşanır olmaya devam edecek. Ve bu alanlar uzun yıllar şehrimize hizmet edecek” dedi.

Hatay’daki sportif gelişmeleri ve şehrin takımlarının son durumunu da değerlendiren HBB Başkanı, “Hatayspor, 1. Lig’de yeni olmanın dezavantajlarını yaşıyor. Çok iyi oynadığımız maçlarda istediğimiz puanları alamadık ancak takımımız umut vadediyor. Kadın basketbolda yine Euroleague’de oynayacağız. Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda Fenerbahçe ile karşılaşacağız. Su topunda, satrançta şampiyonluklar elde ettik. Aba güreşinde tüm dünyayı Hatay’a taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>