TANAP’IN 475 KİLOMETRESİNDE TOSÇELİK İMZASI VAR

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

 

Fuat Tosyalı: Türkiye’nin enerjisine enerji kattık

Tosyalı Holding’in iştirakleri arasında yer alan Tosçelik Spiral Boru, dünya enerji haritasını değiştirecek olan Trans Atlantik Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) en önemli tedarikçilerinden biri olmanın gururunu yaşıyor. 12 Haziran’da yapılan açılış törenine katılan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Türkiye’nin imza attığı bu uluslararası projede yer almaktan, hattın 475 kilometrelik bölümünün bizim ürettiğimiz borularla yapılmış olmasından büyük gurur duyuyoruz” dedi. Projeyi “Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğinin Anadolu’ya atılan imzası” olarak isimlendiren Fuat Tosyalı, “Türkiye’nin enerjisine enerji katmış olmak bizim için övünç kaynağı” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından önceki gün Eskişehir’de açılışı yapılan Trans Atlantik Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Türkiye’nin son yıllarda imza attığı en önemli uluslararası projeler arasında yer alıyor. Projenin ülkemize sağladığı bir diğer fayda ise Türk çelik boru üreticilerinin rüştlerini dünya çapında kanıtlamış olmaları. 1850 kilometre uzunluğunda olan projede toplam 1 milyon 200 bin ton çelik boru kullanıldı. Bu boruların 1 milyon tonu ise Türk üreticiler tarafından sağlandı. Boru tedariği için açılan ihalede aslan payını alan Tosyalı Holding iştiraklerinden Tosçelik Spiral Boru, 475 kilometrelik bölümün çelik borularını üretti.

TANAP’ın devreye girmesi nedeniyle bir açıklama yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “TANAP Projesi’nde çelik boruların 1440 kilometresini Türk üreticiler yaptı, biz de bu uzunluğun yaklaşık üçte biri olan 475 kilometrelik hattın borularını verilen süreden çok önce teslim ettik, hatta ipi göğüsleyen ilk şirket olduk. Projenin bu hızla hayata geçmesine katkı sağladığımız için büyük sevinç içindeyiz” dedi.

Proje süresince Tosçelik’in Osmaniye tesislerinde üç vardiya olarak tam kapasite ile üretim yapıldı. Aylık 25-30 km gibi bugüne kadar görülmüş en büyük boru taahhüdüne uygun olarak, günlük 72 adet boru sevkiyata hazır hale getirildi. Borular günlük olarak tren katarları ile Toprakkale İstasyonu’ndan, Kars-Selim-Erzurum Pasinler ile başlamak üzere, Türkiye genelinde yer alan ilgili stok sahalarına sevk edildi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK BORU HATTI PROJESİNE TOSÇELİK İMZASI

Tosçelik, TANAP’ın ardından Avrupa’nın da en önemli doğal gaz boru hattının tedarikçileri arasına da girdi. Tosçelik Spiral Boru, Romanya Doğal Gaz İdaresi TRANSGAZ tarafından açılan boru ihalesini kazanarak uluslararası projelerine bir yenisini ekledi. Tedarik sözleşmesi 23 Nisan 2018 tarihinde imzalanan 127 milyon Euro’luk ihale kapsamında Tosçelik Spiral Boru, 478 kilometre uzunluğundaki doğal gaz boruları ve bağlantı ekipmanlarını temin edecek. Avrupa’nın en önemli enerji projelerinden biri olan Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’yı birbirine bağlayacak olan ve bu ülkelerin baş harflerinden oluşan projede Tosçelik, Romanya bölümünün borularını üretip teslim edecek.

Cezayir’de 500 km, Tunus’ta ise 400 km’lik doğal gaz boru hattı projelerinin boru ve ekipman tedarikçisi olan Tosçelik Spiral Boru, son olarak Devlet Su İşleri’nin Gaziantep-Trabzon ve Elazığ şehirlerine içme suyu ulaştıran projelerine toplam 200 bin tonluk boru tedarik etmişti.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>