SANAYİCİ CAN ÇEKİŞİYOR!

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Hatay ili Payas ilçesi Hatay sanayisinin kalbi niteliğinde olan bir sanayi bölgesidir. Sanayinin her türlü bu ilçede üretim yapmaktadır. Üretim yapmakta ama bir türlü borçlarını ödeyemiyorlar. Sanayicinin kirası, vergisi, mallarını sattıktan sonra ödenmemesi, bankaların verdikleri çeklerin, karşılıksız çıkması sanayicinin canına yetmiştir. Sanayiciler devletin sanayiciye sadece vergi zamanlarında hatırladığını, daha sonra sanayicinin kenarından bile uğramadığını ifade etmektedir.

Vatan Partisi Hatay milletvekilleri adayları, Mustafa Bebek, Nejla Öncü, Emrah Koçak ve Ali Erdem Köz, Hatay ili Payas ilçesi sanayicileri ile görüştüler. Bu sanayi alanın önemli olduğunu ama devletin sanayiciye destek vermediğinden ötürü, sanayicinin üretemez hale geldiğini ve Vatan Partisi iktidarında sanayicinin önünün açılacağını, ürettikleri için Pazar bulunacağını belirttiler.

Payas ilçesinde makine üretimi yapan, sanayici Erkan Tombul ve Ahmet Tombul, makine üretiyorlar ama diğer taraftan hayvancılık alanında da üretim yapıyorlar. Her iki alanda da devlet politikasının yanlış olduğundan ötürü, iflasın eşiğine geldiklerini belirtiyorlar.

Erkan Tombul( Payas ilçede makine üretiyor):

Payas ilçesi sanayicisinin yaklaşık % 60-70 kiracıdır. Bizim açımızdan kiracılık zor, kira bedelleri de pahalıdır. Esnaf gelirinin büyük bölümünü kiraya vermek zorunda kalmaktadır. Devletin önümüzü açması, biz devlete ait yererde kiracı olmak isteriz.

Ben sanayiciliğin dışında hayvancılık işi de yapıyorum. Bakın et fiyatları pahalı diye yakınıyoruz. Dışarıdan et ithal ederek, çözüm üretmeye çalışıyoruz, nereye kadar çözüm olabilir? Tamam yeni yasaya göre teşvik veriliyor ama teşvik için taşınmaz istiyor, çiftlik olacaktır. Bunların işsizliğe faydası olacağını düşünmüyorum. Zaten çiftliği olan bu teşvikten faydalanmaktadır. Şöyle yapsalar, hibe değil, geri ödemeli yapsalar, sigortayı karşılasınlar , belki ben gidersem başkası gelir.Bu hayvancılığın tabandan desteklenmesi aynı zamanda işsizliğe bir nebze katkısı olur.

Ahmet Tombul (Sanayici):

Bizim kira sorunumuz ciddi bir giderdir. Devlet bize dükkan yapsa ve bize satsa biz devlete öderiz. Kira meselesi tefecilik meselesi olmaktan çıkar. Kiradan, elektrik faturasından boğuşmaktan üretim ve yatırım yapamaz duruma geldik. Vergilerimiz var, bunlarla uğraşırken ciddi üretim alanına para ayıramıyoruz. Zaten rekabet gücümüz yoktur. Biz istiyoruz ki, üretici yapacağı işe odaklansın. Ben 30 yıldır bu alanda çalışıyorum, 15 yıldır ise kendi işimizi yapıyoruz. Bakın Türkiye’de nadir makine imalat yapan bir kurumuz. Zaten banka kredisi alamıyoruz. On sene önce çekim ödenmemiş, halen bu durumu düzeltemiyorum. Geç de olsa çekimi ödedim. Bu çekimden ötürü faizini aldın. Ama halen bunları bahane ederek, kredi ödemiyorsun.

Bir banka esnafa çek karnesi veriyor. Tabi karşılığında bir şey göstermektedir. Çeki alan piyasaya çıkıyor, bu çek sahibi sana 100 liralık iş yaptırıyor ve 30 lirasını ödüyor. Diğer kalanını nasıl alacağın, çekin karşılığı var mı, yok mu? Sana ilk günden başlıyor. Bankaya çeki soruyorsun ve sıkıntı olmadığını söylemektedir. Tamam diyorsun, işi bitiriyorsun, çekin bir kısmı yatıyor, ondan sonra çek yatmıyor. Sen bunu bankaya götürüyorsun. Banka ise ‘yapacak bir şey yok, git çekin arkasını yazdır’ diyor. Tamam ama banka bütün teminatlarını alarak, vatandaşa bu çeki veriyor. Peki çek ödenmediği zaman banka kendisi ödemiyor. Biz birisine kefil olduğumuz zaman ödenmediği zaman icra yolu ile kefilden alıyorlar. Bankalar devlet güvencesinde ben çekin arkasını yazdırıyorum ama beş veya on yıl avukatla uğraşıyorum. Biz kime güveneceğiz? Bunların bir şekilde çözülmesi gerekiyor.

Mustafa Bebek (Vatan Partisi Hatay Milletvekili):

Ben sanayiden gelen ve 300-400 şirkette çalışarak, emekli olmuşum. Sanayinin en ağır bölümü olan doğal gaz şirketlerin kaynak işlerinde çalıştım. Bu alandan geldiğim için sorun ve çözümlerini biliyorum. Sanayinin gelişmiş ülkelerde da çalıştım. Benim milletvekili adayı olmamda bu sorunların çözümünde katkı olacağımı düşündüğümden aday oldum. Bu sanayinin durumunu çözecek olan Vatan Partisi olduğunu gördüm, partiden bu konularda çözüm üreteceğimi söyledim ve aday oldum. Bu insanların başladığı yer ile geldiği yeri görüyorum. Bunlar makine imalat ediyorlar ama satamıyorlar. Bu arkadaşlar kalfalık yaptıkları dönemde daha iyi durumda olduklarını biliyorum. Hayvancılık yapıyorsun, kazanamıyorsun, sanayicilik yapacağım diyorsun, kazanamıyorsun. Ben kısaca Genel başkanımız ve Cumhurbaşkanı adayımız Doğu Perinçek’in söylediği program olan “üretim ekonomisi” içinde bulunmaktadır.Başka çözüm şansımız yoktur ve hele, hele mevcut sistem partileri ile hiç çözüm yoktur. Sistem partiler ise PKK’nın siyasi kanadı HDP’yi baraj aşırmakla uğraşıyorlar, ya da HDP genel başkanını Cumhurbaşkanı yardımcısı yapacaklarını ilan ediyorlar. Biz yarın iktidar olacağız ve sistem artık çözüm üretemiyor, Vatan Partisi’nin iktidar günleri gelmiştir. Seçimi bir yıl önceye aldınız, çünkü borçları ödeyemez duruma geldiniz.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>