AKİB MAYIS AYI İHRACATI 973 MİLYON DOLAR

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

AKİB Koordinatör Başkanı Uğur ATEŞ “AKİB olarak ihracatımız 2018 yılı Mayıs 973 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yaş Meyve Sebze ihracatı %46, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller ihracatı %11, Demir ve Demir Dışı Metaller ile Çelik sektörü %9,6, Tekstil ve Hammaddeleri ihracatı %8 oranında artış gösterdi” dedi.

AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, AKİB ihracat rakamlarında göze çarpan durağanlaşmanın geçici olduğunu vurgulayarak, 24 Haziran seçim süreci sonrası ekonomik ve siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla beklenen ihracat rakamlarına ulaşabilmenin zor olmadığını ifade etti.

AKİB rakamlarını değerlendiren Ateş, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılı Mayıs ayı ihracatı 973 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2017 ve 2018’i ilk 5 ay olarak değerlendirdiğimizde; ihracatımızın 2018 yılı ilk 5 ayında %7 oranında azalarak 4 milyar 882 milyon dolara gerilerken, son 12 ayda ise bir önceki yıla göre %2 artışla 11 milyar 355 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında AKİB ihracatındaki azalışın en etkin nedeninin %25’lik kimya sektörü ihracatı düşüşü olduğunu belirten Ateş, yaş meyve sebze sektörünün %46 artış oranı ile AKİB ihracatının düşüş şiddetini azalttığını ifade etti.

Ateş, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2018 yılının Mayıs ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; İspanya, Irak, Mısır, Belçika ve Birleşik Krallık olduğunu açıkladı. Özellikle İspanya’ya %342, Belçika’ya ise %189’luk ihracat artışı göze çarptı.

-TÜRKİYE GENELİ İHRACATA KATKIMIZ %7

AKİB’in 2018 yılı Mayıs ayında, 973 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 6. büyük genel sekreterlik konumunda olduğunu kaydeden Ateş, Türkiye ihracatının %7’lik kısmının AKİB kanalıyla yapıldığına dikkat çekti.

Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Ateş, 2018 yılının Mayıs ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 12., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 33. sırada olduğunu belirtti

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>